&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Autosite]
[ABN AMRO]
[Beurstip]
[ICT Challenge]
[Reaal]
[Ordina]

Woeste week sluit positief

AMSTERDAM, zaterdag

Na een wilde week is de aandelenhandel in Amsterdam gisteren positief geëindigd. Dat was vooral te danken aan de wel zeer positieve opening van de Amerikaanse beurs. Daar stond de Dow Jones-index na twee minuten al op een plus van 50 punten. Tegen sluitingstijd in Amsterdam stond New York al op ruim 130 punten winst.

De AEX-index sloot na lange tijd in de min te hebben gestaan met een winst van 14,46 punten op 528,57.

Voor veel beurshandelaren was de winst van gisteren een behoorlijke meevaller. Al vroeg op de dag werd gewaarschuwd het expiratiegeweld op de beurs te mijden. Ook de problematiek in Brazilië zou niet bevorderlijk zijn voor het klimaat in Amsterdam. Geruchten deden de ronde als zou na het vertrek van de centrale bank-president in Brazilië nu ook de minister van Financiën willen opstappen. In het land van de samba maakten beleggers zich veel minder zorgen, want daar knalde de index met bijna 20 procent omhoog.

Op de expirerende optiebeurs is er de hele afgelopen week forse belangstelling geweest voor puts in Kon. Olie. Die maakten bijna 70 procent van de omzet uit in dat fonds, in tegenstelling tot de meeste andere fondsen waarin vooral veel vraag was naar call-opties. Er wordt kennelijk rekening gehouden met een koersdaling van de oliemaatschappij. Dat ging gisteren in ieder geval niet op, want het aandeel Koninklijke Olie sloot onveranderd op EUR39,10.

Een flinke tegenvaller moest ABN Amro incasseren. Standard & Poor's verlaagde zijn beoordeling van de kredietwaardigheid van de bank. Op het aandeel ABN Amro had dat per saldo weinig invloed toen de koersen in Brazilië een van de speerpunten van de bank de pan uit vlogen. ABN Amro sloot 15 eurocent lager op EUR17,15.

Het voorgenomen bod van de pensioenmaatschappijen ABP en PGGM op de Nationale Investeringsbank wordt gestand gedaan als minstens 60 procent van de stukken wordt aangemeld. Dat bod bedraagt ƒ66 (EUR29,95) en zal officieel voor eind maart worden uitgebracht, aldus de organisaties. De koers van NIB steeg hiermee met 70 eurocent naar EUR29,70.

Opvallend was gisteren het nieuws dat grootaandeelhouder Hans Breukhoven van Free Record Shop maximaal 1 miljoen van zijn aandelen (circa 30 procent van zijn totale bezit) wil verkopen. Nu wordt slechts zo'n 5 procent van het fonds via de beurs verhandelt, omdat Orange Fund ook nog eens op een belang van 12 procent zit. De aankomende grotere verhandelbaarheid van Free Record Shop werd echter niet beloond door de belegger. Integendeel, het aandeel was de snelste daler en stond EUR2,35 af op EUR20. Dat was een verlies van meer dan 10 procent.

Pretfonds Endemol, dat in de ochtenduren zwaar onderuit ging, wist de schade later op de dag voor een belangrijk deel te herstellen. Het fonds sloot per saldo 45 eurocent lager op EUR31,10. De handel in branchegenoot Ajax (ook amusement) werd gisteren een kwartiertje stilgelegd in afwachting van het definitieve bericht over de De Boertjes. Die gaan met onmiddellijke ingang over naar de voetbalclub van Barcelona. Met deze transactie krijgt Ajax een bedrag van ruim ƒ40 miljoen overgemaakt uit Spanje. Beleggers interpreteerden dit als goed nieuws, nu er eindelijk op financieel gebied weer gescoord wordt. Het aandeel steeg met 70 eurocent naar EUR9,60, ofwel bijna 8 procent.

Bij Docdata voltrok zich gisteren wederom een klein drama. De cd-persers maakten een tegenvallend resultaat over 1998 bekend, alsmede vergaande saneringen in overgenomen vestigingen in Californië en Groot-Brittannië. Met name in Engeland is er sprake van een regelrecht lijk in de kast, waarover het bedrijf pas na uitgebreid intern onderzoek (met behulp van KPMG) verdere mededelingen wil doen. Het aandeel verloor dan ook 90 eurocent op EUR5,10.

Op de beurs deed nog even het gerucht de ronde dat er een bod was te verwachten van autobouwer Ford op het geplaagde Nederlandse softwarebedrijf Baan Company. Aanvankelijk stuwde dat de koers enigszins op, maar uiteindelijk verliet Baan de vloer met een verlies van 60 eurocent op EUR10,35.

Beter nieuws was er bij uitzendbureau Unique. Dat fonds verwacht een winstgroei te hebben gerealiseerd van 30 procent over 1998. Hoewel de markt hier al rekening mee had gehouden, mocht het aandeel toch nog EUR1,25 vooruit naar EUR17,70.

Maurice van Uden






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.