&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Reaal]
[Ordina]
[ABN AMRO]
[ICT Challenge]
[Autosite]
[Beurstip]

"AEX dit jaar omhoog"

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, zaterdag

Beleggers kunnen dit jaar rekenen op pieken en dalen. Eerst gaat de AEX-index waarschijnlijk terug naar 450, maar daarna volgt een scherp herstel. Rond Koninginnedag, 30 april, zal de AEX-index een nieuw hoogtepunt aller tijden bereiken van ruim boven de 600. En in het jaar 2000 komt de AEX-index boven de 800, waarschijnlijk in de buurt van de 830.

Deze voorspelling deed gisteren Royce Tostrams, hoofd technische analyse van de ING Bank. Hij sprak op een dagvullend seminar over 'Beleggen in 1999' georganiseerd door Bureau Bosch. Halverwege vorig jaar voorspelde Tostrams al dat de beurs na een forse dip krachtig zou opveren.

Hij baseert zijn verwachtingen op een model dat een 200-daagse-gemiddelde registreert. Uit het verloop van de laatste jaren blijkt een duidelijk patroon van een meer en meer volatiele markt, die steeds weer een fors en scherp herstel toont. "Ik denk dat de AEX nu eerst naar de 450 gaat en dat daarna weer een opvallend sterk herstel optreedt naar boven de 600", aldus de technisch analist. "Rond koninginnedag kan een voorlopig hoogtepunt worden bereikt van boven de 600 en mij lijkt zelfs een stand van 700 haalbaar. Dat zou kunnen gebeuren als de onzekerheid over Brazilië wegebt en beleggers zich enthousiast op de aandelen storten."

De laatste jaren is beleggen in aandelen extreem lucratief, maar de risico's zijn evenredig toegenomen. Tostrams toonde een paar sprekende getallen: in 1987 vond een correctie plaats van 50%, in de periode 1989-90 was dat 33%, in 1997 19% en in de zomer van 1998 40%. Maar daaruit blijkt dat 'timing', het aankopen op het juiste moment, ook enorme rendementen had opgeleverd: in de periode 1987-89 120%, in de periode 96-97 77%, in 1997 41% en vorig jaar ook nog eens 60%.

Tostrams volgt ook de lange rente en ziet die trendmatig dalen tot en met het jaar 2000. Dan zal volgens hem de rente gedaald zijn tot rond de 3%. Dit jaar ligt de lange rente beneden de 4%, maar juist dit kwartaal kan de rente even oplopen tot 4,5%, meent hij. "Dat komt doordat de daling de afgelopen maanden wel erg snel gegaan is," meent hij.

Tostrams verlaat binnenkort de ING Bank om voor zichzelf te beginnen en o.a. een nieuw blad voor beleggers te beginnen gebaseerd op technische analyse. Tostrams is acht jaar vakbondsman geweest en heeft vijf jaar bij de ING Bank gewerkt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.