&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 



Servische leger doodt
15 Kosovo-rebellen

Van onze correspondent - BOEDAPEST, zaterdag

Tenminste vijftien etnisch Albanese guerrillastrijders zijn gisteren gedood bij gevechten met het Servische leger in het zuiden van Kosovo. Elders in de Servische provincie, in Decani in het zuidwesten, raakten twee leden van de waarnemingsmacht van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) door kogels gewond.

De oplaaiende gevechten komen vlak nadat de OVSE eerder deze week succesvol bemiddelde over de vrijlating van acht Servische soldaten door het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK).

De gevechten concentreerden zich rond de plaatsen Racak en Petrovo, op zo'n 25 km ten zuiden van de hoofdstad Pristina. Volgens Albanese bronnen en de OSVE zouden de plaatsjes sinds vanmorgen door tanks onder vuur zijn genomen. Volgens een in oktober bereikt akkoord is het inzetten van zware wapens verboden. Belgrado riskeert hiermee NAVO-aanvallen.

De Serviërs zeggen dat de actie gericht is tegen het UCK en dat er grote hoeveelheden wapens in beslag zijn genomen.

De OVSE probeert beide partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen. Die taak is er niet makkelijker op geworden na de verwonding van de twee waarnemers. Het is voor het eerst dat het ongewapende OVSE-personeel gewond is geraakt.

Hun veiligheid is slechts gegarandeerd door een belofte van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic en de in buurland Macedonië achter de hand gehouden NAVO-interventiemacht. Of er gericht op hen geschoten is of dat er sprake is van "een ongelukje" is nog niet bekend. OVSE-woordvoerder Mons Nyberg zei dat de verwondingen van de Britse en locale waarnemer niet levensgevaarlijk zijn.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.