&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 



Bonn en Parijs ruzien over kernafval

Van onze correspondent - PARIJS, zaterdag

Tussen Bonn en Parijs is een knallende ruzie ontstaan over het Duitse regeringsbesluit vanaf volgend jaar geen kernafval meer te laten opwerken in de Franse nucleaire centrale van La Hague in Normandië.

De Franse regering is woedend dat de oosterburen van de ene op de andere dag hun contracten met het staatsbedrijf Cogema, die de opwerkingsfabriek van La Hague beheert, willen ontbinden zonder ook maar een cent compensatie te betalen.

De Franse minister van Onderwijs en Onderzoek, Claude Allégre, verklaarde gisterochtend volledig verrast te zijn door het Duitse besluit. "Deze contracten zijn nu eenmaal getekend en moeten derhalve worden nagekomen. Het internationale recht dient te worden gerespecteerd."

Zijn Duitse collega Jürgen Trittin van Milieu, die het besluit van zijn regering geleidelijk af te stappen van kernenergie persoonlijk in Parijs aan zijn Franse ambtgenoot Dominique Voynet kwam overbrengen, zei evenwel dat de contracten met Cogema die lopen tot 2010 zo zijn geformuleerd dat Duitsland er zonder problemen onderuit kan.

Het Duitse kernafval, dat in La Hague wordt opgewerkt, bedraagt ruim twintig procent van de totale capaciteit. Als de opwerkingsactviteiten voor Duitsland ophouden, derft Frankrijk zo'n tien miljard gulden. Minister Voynet vreest tevens een golf van gedwongen ontslagen onder de 19.000 werknemers van Cogema.

De bewindsvrouw, die evenals Trittin behoort tot De Groenen, wil de kwestie met spoed voorleggen aan de ministeriële Frans-Duitse overleggroep, die onlangs in Potsdam is opgericht. In deze groep moeten volgens haar de Franse en Duitse ministers van Milieu, Economische Zaken en Financiën onder het wakend oog van premier Lionel Jospin en bondskanselier Gerhard Schröder tot een voor beide partijen aanvaardbaar compromis komen.

Inmiddels is ook in Groot-Brittannië verontrust gereageerd op de Duitse plannen. De Britse minister Stephen Byers van Handel en Industrie vreest dat Bonn zijn afgewerkte brandstofstaven ook niet meer bij de nucleaire centrales van Sellafield en Thorp zal laten opwerken. Van 1994 tot 2014 zou ruim tweeduizend ton Duits uranium aldaar worden opgewerkt.

Nederland
Bij de Nederlandse regering bestaan geen plannen om in navolging van Duitsland de contracten met Cogema over opwerking van kernafval te ontbinden. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken zal het Nederlandse kernenergiebeleid vooralsnog niet worden gewijzigd. Een nota daarover gaat over enkele weken naar de Tweede Kamer.

Frankrijk zit ook op een ander terrein zwaar in zijn maag met de nieuwe Duitse opstelling ten aanzien van kernenergie. Parijs vreest dat er ook een einde zal komen aan de tot nog toe vruchtbare samenwerking tussen het Franse Framatom en het Duitse Siemens over de ontwikkeling van een nieuwe generatie kernreactoren.

De energievoorziening in Frankrijk is voor tachtig procent afhankelijk van de veertig kerncentrales die het land telt. Minister Allégre verklaarde gisteren dat het onderzoek naar het gebruik van 'schonere' kernenergie en andere energiebronnen zal worden geïntensiveerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.