&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 



Toch winst uit 'mislukt'
debat in Europarlement

door Ruud Kreutzer - STRAATSBURG, zaterdag

Straatsburg ligt er weer even verwaaid en verlaten bij als een week geleden. Het Europese circus van parlementariërs, commissie-ambtenaren en journalisten is terug naar de vaste standplaats Brussel. Daar zal nog lang worden nagepraat over de afgelopen week, die zonder overdrijving het predikaat 'historisch' verdient.

De week eindigde in een anticlimax, maar het zou verkeerd zijn niet verder te kijken dan dat. De commissie wist inderdaad te voorkomen dat ze in de kuil viel die ze zelf had gegraven, maar daar was heel wat voor nodig: het dreigement van voorzitter Santer dat de commissie zou opstappen, grote druk van de lidstaten en, last but not least, een aantal vergaande concessies aan het parlement.

Het Europese Parlement is natuurlijk niet plotseling een toonbeeld van deugdzaamheid geworden. Het onderlinge gekrakeel is bij tijd en wijlen oorverdovend en het gedrag van de leden soms te kinderachtig voor woorden. Nationale sentimenten wegen vaak zwaarder dan inhoudelijke argumenten. Dat is allemaal waar. Maar het parlement heeft wel voor eens en voor altijd duidelijk gemaakt dat er niet meer aan voorbij gegaan kan worden. Het is niet langer een instituut dat er niets toe doet.

"Wij werkten hier tot nu toe vanuit het idee dat de commissie zo'n beetje onaantastbaar is, omdat zij zijn benoemd door de lidstaten", zegt Jan Willem Bertens (D'66). "We werden niet serieus genomen door de commissie en feitelijk accepteerden we dat. We legden ons er bij voorbaat bij neer dat we hen niet hard konden aanpakken. Dat is nu voorbij. Daarom denk ik dat je van een waterscheiding kunt spreken."

Het belangrijkste strijdpunt in Straatsburg was de vraag of individuele commissarissen die hun werk slecht doen en het vertrouwen van het parlement hebben verloren naar huis gestuurd kunnen worden. Op het eerste gezicht heeft de commissie het pleit gewonnen. Twee omstreden commissarissen mogen (voorlopig) op het Brusselse pluche blijven zitten. Maar Santer moest wel toegeven dat zij alsnog zullen moeten vertrekken als het onderzoek van een comité van wijze mannen daartoe aanleiding geeft.

"De individuele verantwoordelijkheid van commissarissen staat nu op de agenda", zegt de vroegere Belgische commissaris Willy de Clercq, die voor de liberalen in het EP zit. "Wij zullen zorgen dat dat zo blijft."

Bij de selectie van de volgende commissie in de herfst van dit jaar zal het parlement zich kunnen bewijzen. Dankzij het Verdrag van Amsterdam is de instemming van het parlement nodig bij de benoeming van de nieuwe EC-voorzitter. Fractiegenoot Elly Plooij (VVD): "Wat er deze week gebeurd is, was ook een signaal aan de lidstaten dat zij met goede kandidaten moeten komen en de commissie niet als afvalbak moeten gebruiken." Een land dat een slechte commissaris naar Brussel stuurt, loopt voortaan een veel groter risico van een pijnlijke politieke afgang.

In het gevecht tussen parlement en commissie zijn de lidstaten buiten schot gebleven, hoewel daar nog altijd de werkelijke macht ligt en dus ook de voornaamste verantwoordelijkheid voor de gang van zaken in Brussel. Zij benoemen de commissarissen, zij leggen hun bevoegdheden vast en controleren hun werk via allerlei ambtelijke werkgroepen.

Het zijn ook de lidstaten die de commissie opzadelen met allerlei leuke dingen voor de mensen, zonder daarbij de middelen te geven om al die programma's behoorlijk te beheren. De commissie, die moet toezien op de juist besteding van vele tientallen miljarden, heeft minder ambtenaren in dienst dan een middelgroot departement of gemeente in Nederland.

Als de lidstaten werkelijk willen dat er minder geld over de balk wordt gesmeten of in de verkeerder zakken verdwijnt, dan moeten zij ook bereid zijn het apparaat daarvoor te financieren en hun beste mensen in Brussel te stationeren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.