&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[Primafoon]
[CMG]
[Hypotheek-angst?]
[Autosite]
[Matchbank]

Wilhelmina wilde geen joden in 'achtertuin'

door Jos Hagers - WESTERBORK, zaterdag

Koningin Wilhelmina heeft in het voorjaar van 1939 persoonlijk de vestiging van een joods vluchtelingenkamp bij Elspeet geblokkeerd omdat de locatie te dicht bij paleis Het Loo lag.

Volgens directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork blijkt uit een brief van koningin Wilhelmina "dat de vorstin geen joden in haar achtertuin wilde".

Te dichtbij
De Koningin maakt dat duidelijk in een persoonlijke brief aan de toenmalige minister Van Boeijen (Binnenlandse Zaken) van 14 maart 1939. Wilhelmina schrijft daarin dat zij geen bezwaar heeft tegen de komst van joodse vluchtelingen naar de Veluwe, maar het betreurt dat er gekozen is voor een locatie zo dicht bij haar buitenverblijf paleis Het Loo.

De Koningin reageert daarmee op het bezoek van de minister, die haar op de hoogte had gebracht van het voornemen van de regering om op een overheidsterrein tussen Elspeet en Uddel en een opvangkamp voor enkele duizenden joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland te vestigen. Tussen de Kristallnacht van november 1938 en maart 1939 zoeken ruim tienduizend joden uit nazi-Duitsland hun toevlucht in ons land. Om de opvang beter te coördineren, wil de regering een opvangkamp bij Elspeet laten bouwen. De locatie, vlakbij de kroondomeinen, ligt hemelsbreed twaalf kilometer van paleis Het Loo.

Naast koningin Wilhelmina protesteert ook de ANWB tegen de komst van het joodse asielzoekerscentrum. De ANWB schrijft de regering bang te zijn voor de toeristische aantrekkelijkheid van de Veluwe door de komst van het opvangcentrum.

Dirk Mulder denkt echter dat de bezwaren van koningin Wilhelmina doorslaggevend zijn geweest voor het besluit van de regering om het joodse opvangkamp niet in Elspeet, maar in Westerbork te vestigen.

De voorgeschiedenis van het kamp Westerbork is onderwerp van een schokkende studie van de historicus dr. Corrie Berghuis. Het wordt ook het thema van een herdenkingstentoonstelling, die in juni wordt geopend ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het kamp Westerbork. Koningin Wilhelmina stelde overigens na de oorlog wel een zijvleugel van paleis Het Loo beschikbaar voor de tijdelijke huisvesting van oorlogsvluchtelingen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.