&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Primafoon]
[Autosite]
[Matchbank]
[World OnLine]

Supermarktschappen
steeds vaker leeg

door Mirjam Brinks - AMSTERDAM, zaterdag

Lege schappen in de supermarkt komen in ons land steeds vaker voor. Met name in de avonduren zijn groente, fruit en vlees nauwelijks te krijgen.

Volgens R. Roorda, adjunct-directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), is dit een groeiend probleem. "Veel supermarkten zijn tegenwoordig al tot 10 uur 's avonds open, maar kunnen net zo goed de deuren sluiten als de artikelen niet meer te koop zijn."

Dit komt door steeds strenger wordende regels van de overheid wat betreft bevoorrading van de levensmiddelenwinkels. Vrachtwagens mogen alleen nog maar op bepaalde tijdstippen, 's ochtends tussen 7 en 9 uur en 's avonds van 5 tot 7 uur, de artikelen bij de winkels afleveren.

Roorda: "Helaas zit half Nederland op die uren in de auto en is het één grote file in het land. Voor de wagens dus onmogelijk om door te komen. Dit met het gevolg dat vooral in de supermarkten in de binnensteden vanaf 5 uur veel schappen leeg zijn."

Naast deze zogenaamde venstertijden, leggen bijna 300 gemeenten in het land nog andere voertuigbeperkende maatregelen op, zoals een maximumlengte en een maximumtonnage van de vrachtwagens.

De adjunct-directeur van het CBL is bang dat deze maatregelen tot gevolg hebben dat veel levensmiddelenzaken uit de binnensteden gaan verdwijnen. "De regels zullen de ondernemers min of meer dwingen om het centrum te verlaten. Hier ligt echter wel een kans voor de kleine buurtwinkels."

Volgens Roorda spreekt de overheid met de strenger wordende regelgeving voor bevoorrading zichzelf tegen. "Enerzijds worden supermarkten juist benaderd om zich in de binnenstad te vestigen. Zij zijn immers een trekker voor de andere winkels. Verder wordt daardoor de leefbaarheid in het centrum aantrekkelijker gemaakt. Maar aan de andere kant verdrijft de overheid met deze strikte regels juist de levensmiddelenzaken."

Deze problemen worden 4 maart aan minister Netelenbos (Verkeer)voorgelegd. "Er moet dan echt actie worden ondernomen want het kan natuurlijk niet zo zijn dat de supermarkten noodgedwongen naar de buitenwijken moeten verhuizen. Ook is het toch bijna niet te verkopen dat in een land als Nederland op bepaalde uren veel artikelen simpelweg niet meer te krijgen zijn."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.