&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[Hypotheek-angst?]
[Primafoon]
[CMG]
[Autosite]
[World OnLine]
[Matchbank]

Architect Aldo van Eyck overleden

door Ed Wingen - AMSTERDAM, vrijdag

Aldo van Eyck, een van Nederlands meest eigenzinnige architecten, is afgelopen donderdag op 80-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden.

Van Eyck (foto) heeft als architect in eigen land veel te weinig kansen gekregen. Dat lag vooral aan hemzelf, want Van Eyck stelde hoge eisen aan zijn vak. Het woord concessie kwam in zijn woordenboek niet voor. Internationaal stond hij hoog aangeschreven vanwege zijn menselijke opvatting van het bouwen, waarvan zijn in 1960 gerealiseerde Burgerweeshuis in Amsterdam het beroemdste voorbeeld is.

Van Eyck, die in Zürich architectuur studeerde, was een sociaal betrokken en lyrisch bewogen architect die tot op hoge leeftijd de barricade opging om zijn standpunten uit te dragen. In 1950 hekelde hij met het schotschrift Appèl aan de verbeelding het besluit van het Amsterdamse gemeentebestuur om Appels wandschildering Vragende kinderen in de koffiekamer van het stadhuis te verwijderen. In het najaar van 1949 had hij de schandaal verwekkende Cobra-tentoonstelling in het Stedelijk Museum ingericht.

Mozaïekwand
Van Eyck en Appel zijn altijd goede vrienden gebleven. Toen Middelburg in de jaren tachtig Van Eyck vroeg een museum voor moderne kunst te ontwerpen, schakelde hij de beroemde schilder in om een reusachtige mozaïekwand te maken. Het ontwerp, waarbij ook Van Eycks vrouw Hannie was betrokken, werd al in een vroeg stadium door de gemeenteraad weggestemd. Het gezamenlijke ontwerp voor een Wilhelmina-monument op het Haagse Lange Voorhout heeft ook al geen kans gekregen.

De loopbaan van Van Eyck (vorig jaar juni verheven tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw), die de zoon was van de dichter P.N. van Eyck, wordt door tal van niet uitgevoerde ontwerpen gemarkeerd. Een dieptepunt betekende de dreigende sloop van zijn in een Afrikaanse kashba-vorm opgetrokken Burgerweeshuis, die dankzij een actie van collega Herman Herzberger werd voorkomen. De Nederlandse overheid heeft zich weinig gelegen laten liggen aan deze eigenzinnige architect, die o.a. het speelse Hubertushuis aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan en het parasolachtige complex van Estec in Noordwijk ontwierp. De uitbreiding van de Rekenkamer in Den Haag is het enige officiële gebouw dat op Van Eycks korte, maar zeer karakteristieke architectuurlijst voorkomt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.