&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Matchbank]
[Primafoon]
[Hypotheek-angst?]
[Autosite]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[World OnLine]

Apparaat snapt
winkeldieven
met iso-tassen

door Gijsbert Termaat - AMSTERDAM, zaterdag

Middenstanders denken een nieuw slimmigheidje te hebben om winkeldiefstal tot een minimum te beperken.

In Amsterdam is gisteren een proef begonnen met een speciaal apparaat, waarmee zogenaamde geïsoleerde tassen bij binnenkomst van de winkel al worden getraceerd. Deze iso-tassen, bedoeld om bijvoorbeeld in een supermarkt gekochte diepvriesprodukten koel te houden, blijken bij het dievengilde in gebruik om gemarkeerde spullen langs detectiepoortjes te smokkelen.

"Er gaat nu een alarmsignaal af, zodat de winkelier weet dat iemand met zo'n tas binnenkomt", zegt ondernemer Henk Grifhorst. In zijn kledingboetiek op het Gelderlandplein in Amsterdam wordt de apparatuur getest. Met name de professionele winkeldief moet op die manier worden afgeschrikt.

Agressie
"Het is een gat in de markt", zegt Grifhorst, "waarmee het aantal winkeldiefstallen drastisch kan worden teruggedrongen. Daarnaast pak je iemand al voordat hij tot strafbare feiten overgaat, wat veel agressie zal voorkomen. Het is beter als winkelier om een 'klant' te vragen zijn of haar tas in te leveren, dan dat je moet proberen gestolen spullen terug te krijgen. Daarmee ben je tegenwoordig je leven niet meer zeker."

Normaal gesproken heeft iedere winkelier zijn artikelen beveiligd met een magnetische strip of een chip die bij betaling gescand wordt of er afgehaald kan worden. Gebeurt dit niet dan gaat bij de elektronische beveiligingspoortjes een alarm af, waardoor de winkeldief tegen de lamp loopt. Door de artikelen in een geïsoleerde tas of zak te stoppen, kan dat voorkomen worden.

Volgens Grifhorst, tevens bestuurslid van het MKB Amsterdam, gebeurt het leeuwendeel van de winkeldiefstallen in de hoofdstad met geïsoleerde tassen of jassen. De testapparatuur die in de winkel van de Amsterdamse ondernemer is geïnstalleerd heeft hem al geld opgeleverd. "Op de eerste dag heeft het zijn nut al bewezen en heb ik mensen moeten vragen hun tas of jas in te leveren. Dat is confronterend, maar je voorkomt wel dat je spullen gestolen worden."

Het herkenningsapparaat wordt ingebouwd in het beveiligssysteem waarover de meeste middenstanders al beschikken. Over de kosten van het technische vernuft is nog weinig bekend.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.