&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[Hypotheek-angst?]
[World OnLine]
[CMG]
[Autosite]
[Matchbank]
[Primafoon]

Hele land rouwt om
geweldslachtoffers

Van onze verslaggevers - GORINCHEM, zaterdag

De gewelddadige dood van de meisjes Marianne Roza (18) en Froukje Schuitmaker (17) uit Gorinchem is voor het Nederlandse volk hét sein om zich massaler en openlijker dan ooit te verzetten tegen zinloos geweld.

Nimmer was de woede en verontwaardiging over een redeloze moord op onschuldigen in ons land zo enorm en het aantal steunbetuigingen aan de nabestaanden zo overweldigend.

De stille protestmars, vanavond in Gorinchem, lijkt dan ook een recordaantal deelnemers te gaan trekken.

Marianne is donderdag begraven. Froukje wordt vanmorgen ter aarde besteld en tijdens een besloten dienst in de Exoduskerk herdacht.

Steun
De speciaal geïnstalleerde stembussen op het Gorinchemse marktplein zaten gisteravond al vol met duizenden rouwkaarten.


"Al die blijken van medeleven steunen ons geweldig en doen ons beseffen dat de wereld niet zo slecht is als wij na dat gruwelijke ogenblik van 10 januari dachten", zei de vader van Marianne Roza gisteravond. "Wij hopen dat onze dochter niet voor niets is gestorven. We bidden dat er met haar dood een einde aan het zinloze geweld komt."

De herdenking begint om 19.00 uur op het Stadhuisplein, met een toespraak door de Gorinchemse burgemeester P. IJssels. Klasgenootjes van Marianne en Froukje lezen daarna gedichten voor.

De gemeente zet tijdens de stille tocht massaal politie in en hoopt nu al dat het aantal deelnemers niet de 30.000 overschrijdt. "Anders wordt Gorinchem een chaos en kan er van een waardige herdenking geen sprake zijn", aldus een woordvoerder.

De Nederlandse Spoorwegen die vanaf 16.00 uur vanaf Geldermalsen en Dordrecht zestien extra treinen voor gratis vervoer inzetten, hadden gisteravond echter al signalen voor een explosieve toestroom.

"We merken aan alles dat er meer mensen naar deze tocht komen dan naar de mars voor Meindert Tjoelker die zo'n 23.000 mensen trok", zei een NS-zegsvrouwe.

Stilte
De Gorinchemse dominee J. Wagenvoort staat namens de kerken met een redevoering stil bij de afschuwwekkende dubbele moord. Om precies 19.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen.

Op aandringen van de Raad van Kerken volgen kerken en parochies dit gebaar, door in het hele land om 18.45 uur de klokken te luiden, waarna een minuut stilte volgt.

De Rotterdamse en Amsterdamse openbaar vervoersbedrijven zetten op dat moment al hun voertuigen een minuut stil. In de bussen en op de metrostations wordt de reizigers gevraagd om Marianne en Froukje met stilte te gedenken. Taxichauffeurs in de hoofdstad zetten hun wagens eveneens aan de kant.

Na het in acht nemen van de stilte, voert de stille mars langs een twee kilometer lang traject door de Gorinchemse binnenstad. RTL 5 begint om 18.55 uur met een uitzending over de herdenking.

Uit veiligheidsoverwegingen eindigt de vier uur durende protesttocht niet bij het in een smalle steeg gelegen muziekcafé, maar op de Grote Markt. Deelnemers worden verzocht daar een witte bloem neer te leggen. Dat gebaar moet de eenheid van rouw en verdriet tot uiting brengen.

De 18-jarige Inge van Boxtel uit Schelluinen, die het vuurgevecht zwaargewond overleefde, knapt thuis lichamelijk voorspoedig op. "Maar onze Inge is nog heel erg overstuur", zei haar oma gisteravond.

Justitie in Dordrecht heeft inmiddels vastgesteld dat met één, in beslag genomen wapen is geschoten. De 30-jarige uit Turkije afkomstige F.Ö. heeft bekend de kogels te hebben afgevuurd. Zijn 24-jarige broer en 26-jarige zwager houden vol onschuldig te zijn.

De hele familie Ö. is volgens de advocaat van een van de verdachten ondergedoken omdat zij met de dood zouden zijn bedreigd. Justitie en politie zeggen hiervan niet op de hoogte te zijn.

Van de drie andere verdachten die donderdag werden opgepakt, zijn er inmiddels twee op vrije voeten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.