&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
14 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

17-jarige Lisa Westerhof maakt indruk op WK zeilen

door Erik Derksen - MELBOURNE, donderdag

"Als ik mijn eindexamen niet haal, kom ik er thuis niet meer in." Voor Lisa Westerhof, met haar zeventien jaar de jongste deelneemster aan het WK-zeilen in de olympische 470-klasse, is het vanzelfsprekend dat het zeilen voorlopig nog op het tweede plan komt. Ook al is ze samen met Alexandra Verbeek de grote verrassing van dit WK en willen ze samen naar Sydney 2000, het eindexamen gymnasium van Lisa gaat voor.

"Al begrijp ik zelf ook niet helemaal dat het zo goed gaat. Voor ons gevoel zijn we af en toe nog behoorlijk aan het modderen. Het overstag gaan wil niet goed lukken en vandaag schoot de spinaker zelfs vier keer uit de spinakerboom", vertelt Alexandra Verbeek, met haar 25 jaar een stuk ouder dan haar teamgenoot Lisa. Het duo zit ontspannen op het terras van de Blackrock Yard Club. De Engelse coach Cathy Foster, door het Watersportverbond speciaal ingehuurd voor de 470-klasse, dringt op dat moment aan dat Lisa eigenlijk een uurtje moet gaan slapen. "Het was een beetje vermoeiend vandaag", zo verontschuldigt de jonge zeilster zich.

• Lisa Westerhof (r) en Alexandra Verbeek maken furore op het WK in de 470-klasse. Hun grote doel is Sydney 2000.

FOTO: Ocean Images

De tweede wedstrijd werd voor de 470-vrouwen gisteren afgelast vanwege de te harde wind. "Maar we hadden best nog willen zeilen, want het ging hartstikke lekker", zo stelt het grootste talent uit de Nederlandse olympische zeilploeg vrolijk, terwijl ze ondertussen veel boten van de mannen met gebroken mast of gescheurde zeilen de haven binnen gesleept ziet worden.

Lisa Westerhof is een echt natuurtalent. Tweemaal was ze wereldkampioen in de jeugdklasse Optimist voordat ze vorig jaar besloot het in de olympische 470-klasse te proberen. Ook Alexandra Verbeek, een zeer talentvolle en ervaren zeilster uit de Europe-klasse, wilde 470 gaan zeilen, zodat het voor de hand lag dat ze samen een team zouden gaan vormen. Ze zeilen eigenlijk nog maar net een jaar met elkaar en de enorme progressie die het tweetal tijdens dit WK laat zien, komt volgens hen zelf vooral vanwege het feit dat ze in de voorbereidingstraining in december, in Sydney, hulp hebben gehad van Carsten Groth en Maurice Paardekooper die overigens zelf tijdens dit WK in de 49er-klasse bepaald niet succesvol zijn.

In de Soling-klasse heeft het team Heiner inmiddels uitzicht op een medaille. Met een derde en een zesde plaats zeilden ze zich gisteren naar een derde plaats in het tussenklassement in deze 'koningsklasse'. Bijna had er gisteren een tweede overwinning in gezeten. Tijdens de tweede wedstrijd ging het Nederlandse team aan de leiding maar in het laatste voor-de-windse rak konden ze de boei niet vinden. "De golven waren erg hoog en de boeien heel erg klein", zo verontschuldigde bemanningslid Peter van Niekerk zich.

Ook in de Europe-klasse heeft het Nederlandse zeilteam uitstekende kansen op medailles. Margriet Matthijsse bezet de tweede plaats in het klassement. Carolijn Brouwer staat zevende, maar met slechts vijf punten verschil van de nummer een. Vandaag hebben de vrouwen een rustdag, morgen starten de finalewedstrijden. "Dan begint pas het echte werk", aldus coach Jaap Zielhuis.

Mannen Laser, eindstand: 1. Ainslie (GBr) 52 punten, 2. Scheidt (Bra) 66, 3. Suneson (Zwe) 95, 27. Kats 254, 41. Lantermans 365, 71. De Haas 512.

49-er, stand na elf races (met aftrek): 1. Nicholson/Smyth (Aus) 14 punten, 2. Beashel/Czislowski (Aus) 19, 3. McKee/McKee (VSt) 20, 38. Paardenkooper/Groth 81, 80. Vlietstra/Karsters 170.

Finn, stand na acht races (met aftrek): 1. Kusnierewicz (Pol) 32 punten, 2. Loof (Zwe) 44, 3. Kuret (Kro) 50, 8. Van Muyden 83, 40. Blees 252.

Soling, stand na zes races (met aftrek): 1. Westergaard (Den) 14 punten, 2. Schümann (Dui) 24, 3. Heiner (Ned) 29, 33 Donker 142.

Vrouwen Europe, stand na zes races (met aftrek): 1. Multala (Fin) 8 punten, 2. Matthijse (Ned) 9, 3. Mason (NZe) 12, 5. Brouwer 14, 16. De Koning 37, 58. Poulie 88, 62. Huis in 't Veld 94.

470, stand na vijf races: 1. Ward/Ward (Den) 22 punten, 2. Kedmy/Fabrikant (Isr) 28, 3. Salva/Sossi (Ita) 39, 7. Westerhof/Verbeek 45.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.