&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
14 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Verhoef klimt naar dertiende
plaats in Dakar-rally

door Bert Schaap - TICHIT, donderdag

Wie het zandpad volgt van Hassi Fouini richting Tichit komt vanzelf bij het tankstation. Airmiles, spaarkaarten en handdoeken zijn er niet te verkrijgen. Omdat ook de mooie momenten in de woestijn van Mauretanië dienen te worden gekoesterd, nam Eric Verhoef ruimschoots de tijd om bij de vrachtwagen van de organisatie zijn brandstoftanks te laten bijvullen. "Deacon, Sotelo en Bernard waren voor mij gestart. Zij stonden er nog. Even later verdwaalde ik in het kameelgras. Eenmaal terug in het zand vloog Wim Hutten mij voorbij. Tot de finish heb ik zijn stofwolk gezien."

In Tichit koesterde de Brabander niet alleen het oponthoud bij het tankstation, maar het totale wedstrijdverloop van de elfde etappe. Verhoef schoof weer twee plaatsen op in het algemeen klassement. "Daar geniet ik nu even van, want de komende dagen moeten wij weer het zand in. Dat is het terrein van Hutten, ik ben op de stenen sneller. Toch ben ik optimistisch, want Dakar komt nu snel dichterbij. Bovendien heb ik waar voor mijn geld gekregen. Wij betalen 2400 gulden voor het brandstofpakket. Als je dan al na een dag uitvalt, is dat jammer en zonde van je poen.

De Fransman Richard Sainct racet op zijn BMW door de woestijn en heeft de zege voor het grijpen. Eric Verhoef (onder) verdwaalde tijdens de etappe in het kameelgras...

FOTO's: AP/Fred Krijgsman

In Tichit, een achter goudkleurige duinen verstopte oase, leek er even een einde te komen aan het avontuur van Henk Knuiman. De Wijchenaar worstelde bijna 500 kilometer lang met een pijnlijke lies en een gat in zijn motorblok. Geen moment had Knuiman oog voor de onheilspellende schoonheid van de Enji-pas: een slopend maanlandschap waar het naar vanille ruikt. Ook de grilligheid van het gigantische rotsmassief dat op een olifant lijkt, ontging aan zijn aandacht. Knuiman: "Ik bleef al snel met mijn voet in het zand haken en had de hele dag last van een opgerekte lies. Onderweg ben ik ook nog eens gevallen. Daarbij sloeg de steun van mijn watertank door het koppelingsdeksel. De olie spoot eruit. Door de reparatie heb ik een dik uur verloren. Aan de andere kant ben ik dolgelukkig dat ik de finish kon halen."

Op dat moment was Richard Sainct al een dikke twee uur binnen. Op zijn BMW bleef de Fransman de hele dag in het kielzog van vier concurrenten op KTM. Nadat alleen Magnaldi was overgebleven, profiteerde Sainct van zijn oververmogen. "Die mannen rijden allemaal voor zichzelf. Zij hebben nog geen stalorders ontvangen om mij het leven zuur te maken", analyseert Sainct. "Ik kon moeiteloos in hun spoor blijven en het op het laatste stuk profiteren."

In het wrede decor van de Afrikaanse zandvlakte kan Sainct nog niet achterover gaan liggen. "Er komen nog een paar dagen", blikte Thierry Magnaldi vooruit. "Zondag weet Sainct pas of hij heeft gewonnen."

Ook bij de auto's zijn er nog twee kanshebber over: Jean-Louis Schiesser en Miguel Prieto. In de uitgestrekte woestijn presteerden zij het onmogelijke door met elkaar in botsing te komen. "We reden naast elkaar. Ik lag iets voor", vertelde Schiesser. "Opeens bleef er nog een piste over en ramde Prieto ons van achter. De schade viel mee, wij konden gewoon verder. Van opzet was geen sprake."

In Tichit liep de Franse showman verder uit op Prieto, die in het kameelgras negen minuten vast kwam te zitten. Jutta Kleinschmidt, tot dinsdag derde in het algemeen klassement, heeft zich bij haar noodlot neergelegd. "Een gebroken veld en een Belg die 200 kilometer lang niet opzij wilde gaan, hebben mij opgebroken", verklaarde de razend populaire Duitse. In 'Der Heimat' wordt haar website dagelijks door 70.000 fans bezocht. "Maar zelfs mijn supporters kunnen mij niet helpen. Alleen als mijn concurrenten pech krijgen, kan ik deze rally nog winnen."

Voor Wim Hutten staat de komende dagen de eretitel 'Beste Nederlander' op het veld. De oersterke fabrieksdirecteur uit Beerzerveld verlangt nog lang niet naar een warm bad of drinkbaar kraanwater. Hutten wil nog een paar dagen vlammen en het uiterste vergen van man en materiaal. In motorjargon worden dergelijke ambities samengevat met de kreet: 'Aan de nok met dat ding.'

Twaalfde etappe, Nema - Tichit. Auto's: 1. Schlesser (Fra) Buggy 490 km in 7.09.23, 2. Servia (Spa) Buggy 3.56, 3. Shinozuka (Jap) Mitsubishi 7.29, 4. Prieto (Spa) Mitsubishi 11.30, 5. De Lavergne (Fra) 15.59.

Klassement: 1. Schlesser 55.27.34, 2. Prieto 20.27, 3. Kleinschmidt (Dui) Mitsubishi 1.31.40, 4. Shinozuka 2.10.42, 5. Servia 3.28.39.

Motoren: 1. Sainct (Fra) BMW 490 km in 6.36.11, 2. Meoni (Ita) KTM 1.44, 3. Magnaldi (Fra) KTM 2.40, 4. Sala (Ita) KTM 4.28, 5. Tiainen (Fin) KTM 1.08.01, 14. Hutten 37.32, 15. Verhoef 39.55, 36. Knuiman 2.11.57, 44. Vercoelen 3.02.21.

Klassement: 1. Sainct 45.04.17, 2. Magnaldi 4.41, 3. Meoni 17.51, 4. Cox (ZAf) KTM 24.46, 5. Tianinen (Fin) KTM 1.08.01, 13. Verhoef 6.47.20, 14. Hutten 6.50.10, 20. Knuiman 8.18.26, 39. Vercoelen 16.41.36.

Vrachtwagens: 1. Y. Sugawara-T. Sugawara-Matsumoto (Jap) Hino 9.07.32, 2. Moskovskich-Jakoubov-Tschaguine (Rus) Kamaz 1.09. 3. Loprais-Stachura-Kalina (Tsj) Tatra 8.27.

Algemeen: 1. Moskovskich 70.54.29, 2. Loprais 43.24, 3. De Azevedo-Tomecek-Neubarth (Braz/Tsj/Braz) Tatra 2.53.36.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.