&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
14 januari 1999

 


[ABN AMRO]

Eurocommissie lijkt strijd te winnen

door Ruud Kreutzer - STRAATSBURG, donderdag

Er kon gisteravond bij de voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Santer, weer een lachje af toen bleek dat een aanzienlijk deel van de christendemocratische Europarlementariërs de eigen resolutie, die vraagt om het aftreden van de commissarissen Edith Cresson en Manuel Marin vanwege fraude en wanbeheer, niet zal steunen. De kans dat de resolutie een meerderheid krijgt is nu vrijwel nul.

De opstelling van de EVP-fractie, waarin 202 christendemocraten en (Britse) Conservatieven zijn verenigd, is bepalend voor het lot van de moties, waarover het Europese Parlement vandaag stemt. De socialisten (met 214 leden de grootste fractie) hebben zichzelf min of meer buiten spel gezet door alles te doen om de commissie, inclusief hun partijgenoten Cresson en Marin, overeind te houden.

Huilen
Dinsdagavond dreigde Santer zijn christendemocratische geestverwanten met aftreden als zij de motie tegen Cresson en Marin zouden steunen. Santer barstte zelfs in huilen uit toen het tot hem doordrong dat zijn dreigement een groot deel van de EVP-fractie niet over de streep kon trekken. Ook de fractievoorzitter, de Belgische ex-premier Martens, liet zijn tranen de vrije loop.

Niemand durft zich te wagen aan een voorspelling over de uitslag van de stemmingen, omdat in alle grote fracties een onbekend aantal dissidenten zit. Toch ziet het er naar uit dat race is gelopen en de Commissie als winnaar over de streep zal gaan.

Een deel van de EVP zoekt een uitweg uit de crisis met het voorstel een comité van wijze mannen of een enquêtecommissie van het parlement te benoemen, die moet onderzoeken of de omstreden commissarissen onaanvaardbare fouten hebben gemaakt en die binnen een of twee maanden een bindend advies moet uitbrengen. Gisteravond leek erop dat ongeveer de helft van de christendemocraten deze lijmpoging steunt.

Door de ommezwaai van een groot deel van de EVP-leden zal de oorspronkelijke resolutie van de EVP, liberalen (42 leden) en groenen (27) het zeer waarschijnlijk niet halen. Daarin wordt onomwonden geëist dat Cresson verdwijnt, voor Marin een passende oplossing wordt bedacht en voor de Nederlandse EU-ambtenaar Van Buitenen, die in december werd geschorst wegens het bekendmaken van de fraude, een voor beide partijen aanvaardbare regeling wordt getroffen.

De commissie lijkt met succes de poot te hebben stijf gehouden. EU-commissaris Hans van den Broek zei dat het college een gesloten front is blijven vormen: "Ik bespeur geen haarscheurtjes in de solidariteit."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.