&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
14 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]
[Autosite]
[Matchbank]
[World OnLine]
[CMG]
[Primafoon]
[FBTO verzekeringen]

Gevaarlijke hondwolf snel populair

door Roy Klopper - OOSTERHOUT, donderdag

De levensgevaarlijke wolfhybride, een kruising tussen een herdershond en een heuse wolf, is in rap tempo een populair huisdier in ons land aan het worden.

Deskundigen schatten dat er inmiddels enkele tientallen van deze viervoeters met een ontembaar killersinstinct in ons land rondlopen. Ze blijken vooral geliefd bij hondenbezitters die voorheen de inmiddels verboden pitbulls en andere vechthonden bezaten.

Volgens voorzitter M. van Hilst van het Wolvenopvangcentrum in het Brabantse Oosterhout denken de kruisingen als wolven. "Ze zijn er op gericht om hun prooi te verslinden. Als je voor een gewone hond een bal weggooit, gaat hij hem halen. Een hybride zal de bal slopen. En dat geldt ook voor kinderen die voor de hondwolf uitlopen en door hem als prooi worden gezien."

Doden

In de Verenigde Staten, waar de hybrides ook gewild zijn, hebben de beesten de dood van tientallen kinderen op hun geweten. De slachtoffertjes werden gewoonweg verslonden door de huisdieren.

Wettelijk gezien zijn er in ons land geen mogelijkheden om de hondwolven te verbieden. Wolfachtigen vallen weliswaar onder de wet op verboden uitheemse dieren, maar als ze in gevangenschap zijn gefokt, gaan die regels niet op. "Het wordt hoog tijd voor een verbod, zoals in bijvoorbeeld Duitsland", aldus Van Hilst.

Volgens hem zijn hondwolven absoluut onhandelbaar. "Ze luisteren slecht, slopen je hele huis, grijpen andere dieren die ze tegenkomen en volgen altijd hun killersinstinct. Vroeg of laat komt elke eigenaar ermee in grote problemen."

De Dierenbescherming maakt zich zorgen over de groeiende populariteit van de kruisingen. "Vroeger waren er nog wel eens mensen die zich op de Vogeltjesmarkt in Antwerpen hadden laten bedriegen en dachten een herderpuppie te kopen. Nu is er blijkbaar een categorie mensen die deze dieren heel gericht aanschaft."

Veel wolfhybriden komen uit België, maar ook de Oost-Europese landen worden steeds belangrijkere exporteurs.

FOTO: VAN EIJNDHOVEN






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.