&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
14 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]
[Matchbank]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Primafoon]
[World OnLine]
[Autosite]

Rookwaren alleen in tabakszaak

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

Minister Borst (Volksgezondheid) wil de verkoop van sigaretten in supermarkten, tankstations, kantines, snackbars, horecazaken en kiosken gaan verbieden.

Shag, sigaretten en andere tabaksproducten zouden alleen nog maar bij de klassieke sigarenboer te krijgen moeten zijn. De D66-bewindsvrouw wil daarvoor een compleet nieuw vergunningenstelsel gaan optuigen.

Dat heeft de minister gisteren aangekondigd bij de start van de actie Smoke Free Kids, die jongeren moet aansporen van de sigaretten af te blijven. Tweede-Kamerleden reageerden gisteren verdeeld op het voorstel.

Scheiding

Mevrouw Borst wil een scheiding tussen winkels waar gezonde producten te koop zijn en winkels waar 'giftige' genotsartikelen worden verkocht. "Het is een verkeerd signaal als je sigaretten kunt kopen terwijl je naast de sinaasappelen staat", aldus de minister.

Op dit moment geldt een verbod voor tabaksverkoop in instellingen voor gezondheidszorg, het onderwijs, sporthallen, wijkcentra en clubhuizen.

Verder heeft het kabinet besloten de verkoop van tabak aan jongeren onder de 18 te verbieden. Dat moet nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. De detailhandel heeft zelf al besloten aan jongeren onder de 16 geen sigaretten, shag of andere tabakswaar te verkopen.

Rookverbod

Twee maanden geleden stelde minister Borst voor om overtredingen van het rookverbod in openbare gebouwen te beboeten met maar liefst 10.000 gulden. Niet de roker, maar de beheerder van het gebouw zou die boete moeten betalen. Dat voorstel van Borst wekte voornamelijk verbazing.

Het laatste voorstel van Borst krijgt in de Tweede Kamer ook niet veel applaus. VVD'ster Van Blerck vindt het veel te ver gaan. "Er zijn nog wel andere producten die ook giftig zijn. Bovendien komt de minister met allerlei losse voorstellen. Ik wil wel eens een totaalbeeld zien, met de resultaten die dat oplevert."

Ook CDA'er Van de Camp is niet enthousiast. "Wij zijn voor gecontroleerde verkoop, maar om ook supermarkten uit te sluiten gaat wel heel erg ver. Dit voorstel is te kort door de bocht."

Wel krijgt minister Borst steun van PvdA'er Oudkerk. "Beperking van het aantal verkooppunten is nooit slecht, maar het moet wel resultaat opleveren. Als dat het roken niet vermindert, heeft het natuurlijk geen zin", zegt hij.

"Ik neem aan dat het voorstel goed gefundeerd is met onderzoeken uit het buitenland. Bij alcohol hebben we overigens al zoiets: gedestilleerd is alleen bij de slijterij te koop."

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de organisatie van supermarkten, is verbaasd over het plan van minister Borst. "Vorig jaar heeft het kabinet nog besloten de distributie van tabak ongemoeid te laten", zegt een woordvoerster van het CBL.

Van alle tabaksproducten die verkocht worden, gaat veertig procent in supermarkten over de toonbank. Het CBL denkt niet dat het roken door jongeren wordt ontmoedigd als er in supermarkten geen tabak meer verkrijgbaar is.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.