&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 januari 1999

 


[ICT Challenge]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[VSB]
[Beurstip]
[Ordina]

NBT: samenwerking in
hele toeristenbranche

Drs. Theo Schmitz (49), de nieuwe 'MISTER HOLLAND' en directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT), zet voor het eerst de toon voor zijn polderaanpak, die ons land over de grenzen tot een magneet moet maken. Voor het in reuzen en kabouters verdeelde, subsidies verslindende en in het buitenland onbegrepen toeristische wereldje heeft hij maar één dwingende boodschap: samenwerking! VVV's in alle soorten en maten, lokale promotiecomités van bakkers en slagers, naast commerciële organisaties als de ANWB; allemaal moeten ze samenwerken voor de BV Nederland.

door Arnold Burlage

"Samenwerking, dat zal mijn de leidraad zijn. We hebben het met meer dan 300.000 banen in toerisme en recreatie over de grootste bedrijfstak van ons land. Het gaat dus om 5% van de totale werkgelegenheid. Dan moet je de zaken professioneel aanpakken", zegt de onlangs aangetreden nieuwe topman van het Nederlands Bureau voor Toerisme.

Schmitz ontvouwt in een gesprek met deze krant voor het eerst zijn kijk op de toekomst. "We staan voor enorme investeringen, honderden miljoenen. Je kunt daarmee niet in de ene provincie zus en in de andere zo omspringen; dat vraagt om een aanpak à la Unilever, Shell of Philips. De belangen zijn te groot om er nonchalant mee om te springen of te experimenteren."

"Investeren is bitter nodig in alle opzichten. Financieel en mentaal. Financieel vooral door het bedrijfsleven, ook door de overheid. In mentaliteit vooral door iedereen die een baan vindt in het toerisme, mee-eet uit de ruif van wat 'fun' business behoort te zijn", zegt Schmitz.

De NBT-directeur wijst op voorspellingen van de World Tourist Organisation (WTO): verdubbeling van het toerisme in Europa, wereldwijd zelfs groei met een factor drie. "Als dat maar gedeeltelijk uitkomt, dan zal dus geïnvesteerd moeten worden. In capaciteit, hotels in verschillende categorieën, bijvoorbeeld, en ook in attracties, golfbanen, jachthavens en infrastructuur. Maar vooral ook in kwaliteit."

"De investeringen moet men niet concentreren in Randstad, die mag niet het alleenrecht claimen. Maar investeringen moeten we ook meer en meer verschuiven naar grensregio's en de provincies. Voor inwoners van België is een dagje Veere of Rotterdam net zo leuk als voor ons Antwerpen, Londen of Düsseldorf. En Fransen gaan even gemakkelijk een dagje winkelen of culinair stappen in Maastricht als Duitsers hun geliefde Domburg in Zeeland een weekendje opzoeken. Het is een markt met een enorme potentie, die veel grotere aandacht verdient", verduidelijkt Schmitz.

De nieuwe 'mister Holland' vervolgt: "We zullen ook moeten investeren in mentaliteit. We hebben nogal eens de neiging ons te schamen voor een job in de dienstverlening. De kwaliteit laat daardoor ook nogal eens te wensen over. Maar het is geen schande om mensen te bedienen, zorgen dat mensen genieten van waarvoor ze betalen. Ik geloof in zo'n mentaliteitsverandering, een positieve hersenspoeling, dat kan al per direct in de opleidingen beginnen.

Nog niet zo lang geleden werd ook op koks neergekeken. Zo'n beroep was om je te schamen. Nu stralen koks als sterren op alle tv zenders en zijn het wonderdoeners. Nu is het een eervol beroep."

"We moeten trouwens ook af van onbegrepen minderwaardigheidscomplexen. Neem onze eigen Hollandse keuken. Wij kunnen er hier ook wat van bakken. Het is niet zo dat alleen Frankrijk of Italië de toon zet. We voeren nu ook zelfs in België campagne met Nederland als culinair luilekkerland. We hoeven ons echt niet te schamen voor onze identiteit; die kunnen we veel nadrukkelijker over de grenzen profileren. Gebruik de slogan maar 'Nederland is ECHT iets anders'."

De komende jaren staan weer grote evenementen als publiekstrekkers voor de deur: de Rembrandt tentoonstelling dit jaar, het EK voetbal in 2000, Rotterdam culturele hoofdstad van Europa in 2001 en de Floriade en Sail in 2002. "Als we die zaken goed aanpakken valt er toeristisch dus de komende jaren veel te verdienen", zegt Schmitz.

Nederland staat er toeristisch in het buitenland ook nog goed op. Over 1997 worden, volgens het rapport 'Vrije tijd maakt banen' van VNO-NCW, de totale bestedingen uit toerisme en recreatie geraamd op ƒ42 miljard, 9% van de particuliere bestedingen. Voor 1997 registreerde de Nederlandse bank ƒ12,3 miljard aan ontvangsten uit het reisverkeer. Voor dit jaar wordt op basis van de eerste drie kwartalen op ƒ13,5 miljard gerekend, 10% meer.

"We doen het vooral nog steeds zo goed omdat we bijvoorbeeld goedkoper zijn dan Londen", zegt de NBT-topman met enige zorg, omdat bij zo'n bewering al gauw wordt gedacht dat de prijzen hier dan ook wel omhoog kunnen. "Maar dan gooien we het kind met het badwater weg. We moeten zorgen voor nog meer aantrekkelijke kanten; ons aanbod en onze dienstverlening kunnen ook een concurrerend alternatief worden, en daar gaat het om."

Gek genoeg kunnen ook details hoofdzaken worden. "Wat vooral jonge Amerikanen bijvoorbeeld enorm aanspreekt, zijn onze bruine cafés en vooral het feit dat die langer open zijn dan in veel andere landen", weet Schmitz uit recent onderzoek.

Spreiding van de buitenlandse bezoekers over ons land is een infrastructurele en ook een economische noodzaak volgens de vernieuwde NBT-leiding. "Iedereen kan nagaan dat Amsterdam fysiek nog niet eens het dubbele aantal toeristen kan accommoderen. We kunnen het aantal grachten in de hoofdstad evenmin verdubbelen, Maar grachten zijn er ook in Delft en Leiden. Combineren, slim organiseren, kan dus ook extra capaciteit opleveren.

Groei van het toerisme levert met name voor de grote steden voor de nieuwe NBT-directeur een enorme uitdaging op. "Uiteindelijk zijn sociaal-economische problemen vooral daar geconcentreerd. Als we daar dus met een groei van het toerisme ook meer werkgelegenheid en welstand kunnen brengen, geeft dat direct profijt. Ik praat over die en andere effecten binnenkort met minister Van Boxtel (Grote Steden Beleid) In februari organiseren we over de effecten van toeristische groei voor de grote steden een symposium, De Totale Stad."

De kost gaat voor de baat uit, ook volgens Schmitz. En aan geld bestaat gebrek. Het budget van ƒ80 miljoen, 50% overheidssubsidies, 50% bedrijfsleven, is te beperkt, vergeleken met onze concurrenten, andere aantrekkelijke landen in Europa. "En dat geld rendeert", zegt hij. "Iedere gulden aan promotie zorgt voor minstens ƒ40 omzet, waarvan de overheid weer keurig 40% in de vorm van belastingen terugkrijgt."

"In de VS moeten we door gebrek aan middelen nu stukken van de markt laten liggen. We vragen niet onmiddellijk om de geldbuidel, maar proberen nu samenwerking uit met Engeland en ook met België. Misschien zo gek nog niet. Uiteindelijk hebben Amerikanen als gewoonte om minstens twee of meer landen en steden in Europa te bezoeken."

Zo bedoelt de nieuwe NBT-directeur uiteindelijk zijn polderaanpak; samenwerken op alle fronten waar dat zinvol is.

DRS THEO SCHMITZ
...ook investeren in mentaliteit...

FOTO: JOS VAN LEEUWEN






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.