&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 januari 1999

 


[Beurstip]
[ICT Challenge]
[ABN AMRO]
[VSB]
[Autosite]
[Ordina]

Beurs flinke stap terug

AMSTERDAM, dinsdag

De Amsterdamse effectenbeurs kwam prima uit de startblokken, maar even snel als de AEX-index opliep zakte de graadmeter in de tweede helft van de ochtend weer omlaag en eindigde diep in het rood. De AEX-index sloot 13,50 punten lager op 545,77, slechts een fractie boven het laagste punt van de dag.

Fortis kondigde afgelopen vrijdag na beurs onverwacht aan opnieuw met een emissie te komen. Vorig jaar zorgde een desastreus slecht beursklimaat voor het mislukken van de poging. Nu staan de zaken er aanzienlijk beter voor en bovendien is de omvang van de emissie teruggebracht van 4 naar 2,5 miljard gulden.

"Ik denk dat de emissie er goed in zal gaan", stelde een analist. "Ook wij hebben een goede vraag en bovendien tonen particuliere beleggers een gezonde belangstelling."

Deze analist was niet verbaasd over de zwakke stemming voor het aandeel Fortis. "De afgelopen paar maanden is de koers van het aandeel verdubbeld, daar werden beleggers in het nieuws rond de emissie nadrukkelijk op gewezen en dat leidt alleen al tot winstnemingen, denk ik. Maar bovendien zie je altijd de koersen dalen wanneer een emissie wordt aangekondigd, dus deze beweging verbaast me niets", stelde hij.

Het aandeel Fortis is gisteren voor het eerst in gesplitste vorm verhandeld. Daarmee zou de waarde van het Nederlandse en het Belgische Fortis-aandeel nu gelijk moeten zijn, maar in Amsterdam bleek men aan het einde van de dag toch iets meer voor de stukken over te hebben dan op de beurs van Brussel. Daar stokte het aandeel op EUR34,64, een verlies van EUR1,26. In Amsterdam eindigde het aandeel op EUR35,20 tegen (gecorrigeerd voor de splitsing 1:2) EUR35,2 (min 2,15).

Overigens stond Amsterdam niet alleen, op veel Europese beurzen gingen de koersen over een breed front omlaag. "In Duitsland begon de beurs ook opgewekt, maar daar zakten de koersen al na een uurtje handelen fors weg en in Zwitserland was de situatie helemaal dramatisch, daar ging de index aan het einde van de ochtend in no time van een plus van 62 naar een min van 144."

Volgens diverse beursmensen was dat het sein om winst te gaan nemen. "Vergeet niet dat we een hele mooie start van het jaar achter de rug hebben. Nu worden we links en rechts geconfronteerd met tegenslagen en bovendien hebben we een hele zware expiratie voor de boeg. Dat alleen al zal volgens mij ervoor gaan zorgen dat we een hele hectische week voor de boeg hebben", stelde een analist.

Vooral de Duitse werkloosheidscijfers, die eind vorige week werden gepubliceerd, vielen beleggers rauw op het dak. Dat maakt de kans op een renteverlaging in Europa weer groter, terwijl aan de andere kant de kans op een rentedaling in de VS juist kleiner wordt. Dat verzwakte de euro. De dollar kwam gisteren weer ruim boven de ƒ1,90 uit. "Verder zijn er in Duitsland weer eens zeer hoge looneisen gesteld en men is een beetje bang dat de huidige groen-linkse regering eerder dan Kohl geneigd zal zijn hieraan toe te geven. En dat vergroot de kans op een stijgende inflatie weer, kortom, men neemt het zekere voor het onzekere en neemt winst", meende een beursman.

Een Duitse analist werd door Bloomberg geciteerd. Hij stelde: "We hebben de laatste twee of drie weken zulke gigantische koersstijgingen gezien dat het volgens mij tijd wordt om de telecommunicatieaandelen te verkopen." Dat bleek een fors effect te hebben. Ook in Amsterdam, waar KPN een forse duikeling maakte van EUR48,20 naar 44,80.

Maar ook Océ was uit de gratie. "De cijfers die ze bekend hebben gemaakt waren in de lijn der verwachting. Maar als je de cijfers goed interpreteert, zie je dat de stijging kwartaal na kwartaal lager wordt en die trend lijkt zich voort te zetten. Dat is volgens mij de verklaring voor de koersdaling", meende een beursman. Océ sloot de dag af met een verlies van EUR2 op EUR30,25.

Verder zag Randstad de koers flink inzakken, na afgelopen vrijdag ook al een minne dag te hebben beleefd. Gisteren ging er nog eens EUR0,95 van de koers af. Volgens handelaren was dat vooral het gevolg van het feit dat Randstad, eerst via het personeelsblad, en later ook tegenover analisten heeft bevestigd dat het vierde kwartaal geen groei meer heeft opgeleverd. "Het lijkt of deze branche het moeilijker gaat krijgen", meende een beursman.

Maar Vedior behoorde juist tot de grotere winnaars. Het aandeel ging met EUR0,40 omhoog naar EUR18. Er gaan geruchten op de beurs dat Randstad Vedior over zou willen nemen. Maar analisten betwijfelen dit, immers dan zou er een concentratie ontstaan die 50% van de markt in handen zou krijgen van de uitzendmarkt in Nederland en België. "Dat accepteren de anti-kartelautoriteiten natuurlijk nooit."

Aan de andere kant was Baan van een de grootste koplopers. "Charttechnisch ligt het aandeel er gewoon erg goed bij. De koers is uitgebroken en chartisten zien de weg omhoog vrij tot een niveau van EUR18, dat is een hele rit", zo was te horen. Een behoorlijke vraag zorgde ervoor dat de koers gisteren al de juiste kant op ging, het slot van EUR12,60 lag EUR0,60 of 5% boven de laatste koers van afgelopen vrijdag.

Opvallend grote koerswinsten waren verder nog weggelegd voor Wolters Kluwers en Vendex. Onduidelijk was wat daar een mogelijke verklaring voor zou kunnen zijn. Wolters Kluwer steeg van EUR174 naar EUR177,65 en Vendex dikte EUR0,40 aan tot EUR20,30.

Van de midkap-fondsen steeg Ahrend het sterkt. De stukken vlogen met EUR1,10 omhoog naar een slot van EUR20,45, vooruitlopend op de vandaag te publiceren jaarcijfers.

Gucci, dat zich in de warme belangstelling mag verheuden van concurrent LMVH, moest niettemin licht terrein prijsgeven. Maar de koers is vorige week stevig opgelopen. Volgens geruchten zou LVMH het belang in Gucci inmiddels hebben opgevoerd tot 20%.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.