&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 januari 1999

 


[ABN AMRO]

Roep om aftreden Cresson

door Ruud Kreutzer - STRAATSBURG, dinsdag

Als het aan de Nederlandse europarlementariërs ligt, mag Europees commissaris Manuel Marin blijven, maar moet zijn collega Edith Cresson echt weg. Tijdens het debat in het Europees Parlement gisteravond, waarbij de voltallige Europese Commissie in het beklaagdenbankje zat, riep Cresson de ergernis van veel parlementariërs op door te blijven zitten terwijl zij sprak

Marin maakte een veel betere indruk door ruiterlijk te erkennen in zijn 14 jaar als lid van de Commissie fouten te hebben gemaakt. Hij onderstreepte echter nooit toegeeflijk te zijn geweest ten aanzien van fraude.

De reactie onder de Nederlandse Europarlementariërs was dan ook dat Marin wellicht het voordeel van de twijfel verdient. "Marin heeft in elk geval een poging gedaan de dialoog met het parlement te herstellen. Dat heb ik bij Cresson niet gemerkt", zegt de liberaal Jan-Kees Wiebenga wiens fractie achter de resolutie zit die het aftreden van Marin en Cresson eist.

Hanja Maij-Weggen van de christendemocratische fractie zei persoonlijk voor een motie te zijn die het aftreden van Cresson vraagt."

En hoewel de Europese Commissie gisteravond in Straatsburg de leden van het Europese Parlement weinig nieuwe toezeggingen deed, waren de eerste reacties op het pleidooi van commissievoorzitter Jacques Santer voor meer vertrouwen redelijk positief.

Het lijkt erop dat alle partijen willen voorkomen dat de strijd tussen het parlement en het dagelijks bestuur in Brussel uit de hand loopt. EU-voorzitter Duitsland had daar eerder op de dag ook op aangedrongen bij de 626 europarlementariërs.

Santer, die wordt geconfronteerd met de zwaarste crisis in zijn vijfjarige ambtsperiode, benadrukte de verworvenheden van de afgelopen jaren, en somde een programma van acht actiepunten op voor de verbetering van het management van de commissie. Hij beloofde een niets ontziende strijd tegen fraude. "Ik ben het met u eens: in de strijd tegen fraude moeten we uitgaan van 'zero-tolerance'. Goed is niet goed genoeg, we moeten onberispelijk zijn."

Gedragscode
Nieuw was onder meer zijn voorstel om een duidelijke gedragscode op te stellen voor de selectie van de naaste medewerkers van commissarissen. Nu is zo'n kabinet vaak een persoonlijk koninkrijkje. Ook bleek Santer bereid te onderhandelen met het parlement over een grotere onafhankelijkheid voor de fraude-controledienst van de Commissie.

"Dit is precies waarom wij gevraagd hebben. Waarom is hij daar in hemelsnaam niet eerder meegekomen", zei een lid van de christendemocratische fractie. Eenzelfde geluid was de horen uit de mond van de liberale woordvoerder Pat Cox.

De komende dagen zullen de fracties zich beraden over de diverse resoluties die zijn ingebracht. Daarbij lijkt het vooral te gaan om de vraag of het parlement de unieke stap zal zetten een of twee zittende commissarissen te vragen hun verantwoordelijkheid te nemen voor het financiële wanbeheer bij hun diensten door op te stappen.

Dat zou een goede manier zijn voor het parlement om het gezicht te redden. Gisteren werd duidelijk dat eigenlijk niemand het verantwoord vindt om op dit moment de hele Commissie naar huis te sturen (de 'kernbomoptie').

Die boodschap kregen de parlementariërs ook nog eens uit Bonn. Nog voor het debat in het Palais de l'Europe in Straatsburg begon, kreeg de Commissie een steuntje in de rug van de Duitse regering. Kanselier Schröder zei, na afloop van een gesprek met de Commissie in Bonn, dat Duitsland als voorzitter van de EU "juist nu een stabiele en krachtdadige Commissie nodig heeft." Er moeten het komende half jaar belangrijke besluiten worden genomen in Europa, en dat kan niet met een zwakke Commissie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.