&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]
[Autosite]
[Primafoon]
[FBTO verzekeringen]
[World OnLine]
[CMG]
[Matchbank]

Videobewaking in
uitgaansgebieden
steeds populairder

door Annemiek Paping - EDE, dinsdag

Steeds meer gemeenten in ons land plaatsen videocamera's in en rond uitgaansgebieden ter bevordering van de veiligheid op straat.

Deze nieuwe, revolutionaire methode in politiekringen volgt op recent onderzoek waaruit is gebleken dat 70 procent van de overvallen wordt opgelost met behulp van camera-gegevens.

Na Amsterdam - waar exploitanten van de Wallen hun panden en de onmiddellijke omgeving observeren en bewaken met camera's heeft nu ook de gemeente Ede dit middel ingezet op en rond het Museumplein.

Sinds vorige week waken in het centrum van dit Veluwse dorp zestien elektronische ogen 's avonds en 's nachts over het veiligheid van het uitgaand publiek. In de binnenstad van het Brabantse Eersel is, met hetzelfde doel, soortgelijke apparatuur aangebracht.

Inmiddels hebben Arnhem, Groningen, Rotterdam, Nijmegen en Den Haag eveneens vergevorderde plannen om camera's te plaatsen in uitgaansgebieden.

Volgens R. van Bennekom van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neemt de belangstelling voor de toepassing van video-camera's, in aanvulling op politietoezicht, hand over hand toe.

Preventie

De VNG is ervan overtuigd dat dit middel preventief werkt. En bovendien voelen burgers zich door de aanwezigheid van videocamera's veiliger op straat.

"In het buitenland is veel ervaring opgedaan met camera's in openbare ruimten", aldus Van Bennekom. "Voor Nederland is het een vrij nieuw fenomeen. Maar wij zijn van mening dat video-camera's effectief werken, zéker wanneer deze methode wordt ingebed in een integraal veiligheidsbeleid".

Tot nu toe strandden pogingen om camera's te plaatsen in uitgaansgebieden in ons land op verzet, omdat burgers meenden dat deze methode een inbreuk maakte op de privacy.

Echter, inmiddels acht ook de Registratiekamer de plaatsing van video-camera's in de openbare ruimte, onder bepaalde voorwaarden, toelaatbaar.

Een van de uitgangspunten is dat het publiek goed geïnformeerd moet zijn over de aanwezigheid van camera's in een bepaald gebied. Verder dient zorgvuldig te worden omgegaan met de verzamelde beelden; de Registratiekamer noemt een bewaartermijn van 24 uur als richtsnoer.

In samenwerking met Binnenlandse Zaken en Justitie organiseert de VNG volgende maand een studiedag over cameratoezicht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.