&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
12 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]
[Primafoon]
[Autosite]
[World OnLine]
[Matchbank]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]

Rai: Heffing op aanschaf
auto moet verdwijnen

Van onze autoredactie - AMSTERDAM, dinsdag

De Belasting op Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) moet volgens de autobranche in ons land worden afgeschaft en worden vervangen door een verhoging van de Motorrijtuigen- en Houderschapsbelasting (MRB).

Dat stelde de voorzitter van de RAI afdeling auto's, drs. H.C.R. van de Coolwijk, tijdens de persconferentie van de AutoRAI 99 die van 4 t/m 14 februari aanstaande wordt gehouden. Volgens hem past de BPM niet in het Europa van de euro en de EMU (Europese Monetaire Unie) en zorgt deze heffing ervoor dat auto's straks in ons land onvermijdelijk in prijs omhoog gaan.

"Voor auto's bestaan er grote verschillen in belasting in de diverse EU-landen. In de meeste landen wordt alleen BTW geheven terwijl ons land ook nog een speciale aanschafheffing, de BPM kent. Niets wijst er echter op dat de Europese Commissie of de Raad van Ministers van plan is aan deze grote ongelijkheid iets te doen," aldus Van de Coolwijk, die er op wijst dat met de euro de prijzen van auto's in geheel Europa doorzichtiger worden.

"Voor de autobranche in Nederland kan dit schadelijke gevolgen hebben. We moeten immers de prijzen ook exclusief belastingen vermelden. Als we dat straks in euro's gaan doen, zal blijken dat die nettoprijzen in ons land tot de laagste van Europa behoren. Het gevolg hiervan is dat met name veel Duitsers en Belgen in ons land hun auto gaan kopen omdat zij alleen de BTW in eigen land hoeven te betalen. De automerken zullen ertoe overgaan hun nettoprijzen voor Nederland te verhogen om deze grensoverschrijdende verkopen te ontmoedigen. Er ontstaat dan een situatie die noch voor de Nederlandse consument noch voor de autobranche gunstig is," aldus de RAI-voorzitter.

Discussie

De RAI start binnenkort met het ministerie van Financiën en de betrokken organisaties een brede discussie over het onderwerp 'Auto en Fiscaliteit in de 21e eeuw'. Tijdens deze bijeenkomst komt ook het voorstel om de BPM, die dit jaar naar schatting zo'n 5,1 miljard gulden opbrengt, af te schaffen aan de orde.

"Wij zijn realistisch genoeg om te beseffen dat het verdwijnen van de BPM voor de overheid zal betekenen dat er een andere mogelijkheid moet worden gevonden om zo'n bedrag in de schatkist te brengen. Onze suggestie is nu om hiervoor de MRB te gebruiken. Als de tarieven daarvan wat worden verhoogd kan er een overgang plaatsvinden die budgettair neutraal is. Mede ten aanzien van de occasionhandel is een gewenningsperiode aan te bevelen", zo lichtte Van de Coolwijk de RAI-plannen toe.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.