Glas wijn helpt tegen Alzheimer
Van onze medische redactie - AMSTERDAM, vrijdag
Anderhalf glas wijn per dag kan hersenaandoeningen
als Alzheimer en Parkinson helpen voorkómen.
Dat meldden onlangs onderzoekers van de universiteit van
Milaan op het eerste internationale congres over wijn en gezondheid in
Florence, waarover het Britse populair-wetenschappelijke tijdschrift
New Scientist deze week verslag doet.
De Italiaanse wetenschappers ontdekten dat resveratrol
een in wijn en druiven vóórkomende stof de activiteit en
effectiviteit van een belangrijk enzym in de hersenen drastisch
verhoogt. Het bewuste enzym, Map-kinase genaamd, stimuleert en
regenereert hersencellen.
Resveratrol werd op menselijke hersencellen getest. De
cellen bleken iets groter te worden waardoor ze contact konden maken
met buurcellen. Door nu dagelijks deze verbindingen te versterken, zou
aldus de onderzoekers het zogenaamde aftakelingsproces in de hersenen
kunnen worden voorkomen.
|