[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
12 december 1998

 


[Matchbank]
[ICT Challenge]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[Reaal]
[KLM]

Speculatie rond staken
beursnotering Van Leer

Van een onzer redacteuren - AMSTELVEEN, zaterdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs is gisteren grote ophef ontstaan rond het midkap-fonds Van Leer. Aanleiding was de mededeling dat de directie zou overwegen het verpakkingsconcern van de beurs te halen omdat het fonds niet de waardering krijgt die het verdient. Volgens bestuursvoorzitter W. de Vlugt waren zijn woorden "gekscherend geplaatst". Maar tegelijkertijd stelt hij dat "theoretisch alles mogelijk" is.

De Vlugt zei tijdens een bijeenkomst met particuliere beleggers niet tevreden te zijn met de koersontwikkeling van het fonds. "Het is een grove belediging dat de wereldleider in verpakkingen wordt vergeleken met een spaarbankboekje", aldus de topman. Sinds de beursgang twee jaar geleden is de waarde van het aandeel slechts met 20% gegroeid. In diezelfde periode steeg de AEX-index met 100%.

Gevraagd naar zijn mogelijkheden hier wat aan te doen, verkondigde De Vlugt op de bijeenkomst dat hij ƒ50 per aandeel zou kunnen bieden "om de handel van de beurs te halen". De uitspraak leidde terstond tot een koersprong op het Damrak. Het aandeel won ƒ2,10 op ƒ37,90. Tijdens de handel piekte het fonds zelfs naar ƒ39,10.

De bestuursvoorzitter gistermiddag in een reactie: "Het was gekscherend geplaatst. We stonden na de bijeenkomst in de bar nog een biertje te drinken toen het me werd gevraagd. Als ik zeg dat ik mijn schoonmoeder ga vermoorden omdat ik geld nodig heb, gelooft u dat toch ook niet."

Toch ontkracht De Vlugt zijn hersenspinsel niet geheel. "Nogmaals, theoretisch is alles mogelijk. Maar op korte termijn is het niet aan de orde."

Een woordvoerder stelt dat de beurswaardering verdere groei zou kunnen belemmeren. "Overnames zijn voor ons moelijk te doen, omdat de beurswaarde van branchegenoten veel hoger is." De koers-winstverhouding van negen maakt van Leer tot het laagst gewaardeerde verpakkingsconcern ter wereld. Het bedrijf boekte daarentegen de sterkste winstgroei. De zegsman meldt voorts dat ook andere opties worden bekeken, zoals de mogelijkheid van een fusie.

Op de Amsterdamse beurs is 40% van de aandelen geplaatst. De overige 60% is ondergebracht bij de Van Leer Foundation. Deze beschermingsconstructie schrikt beleggers naar verluidt het meeste af. Ook de veronderstelling dat het een cyclisch fonds betreft, helpt de handel niet. Zwaar overtrokken, meent de zegsman. "Zo'n 45 procent van onze omzet bestaat uit verpakkingen voor voedingsmiddelen en mensen blijven altijd eten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.