[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
12 december 1998

 


[ABN AMRO]
[ICT Challenge]
[KLM]
[Autosite]
[Matchbank]
[Reaal]

Bedrijven nog lang
niet millenniumproof

Sommige sectoren van de industrie vervullen zo'n vitale rol in de maatschappij dat het van essentieel belang is dat zij het millenniumprobleem onder controle zouden moeten krijgen. Zonder elektriciteit, water of gas ontstaat een sneeuwbaleffect, waardoor de hele maatschappij wordt ontregeld. Het oplossen van het millenniumprobleem had in eerste instantie bij alle bedrijven en instellingen de prioriteit. Maar nu veel bedrijven dat niet voor elkaar krijgen, concentreren zij zich op het ontwikkelen van rampenplannen en noodscenario's.

door Margreet van Beem en Marjan van Beuningen - AMSTERDAM, zaterdag

Het is inmiddels duidelijk dat een aantal instellingen en bedrijven niet op tijd klaar zal zijn met het millenniumprobleem. Zo bleek in november uit cijfers van het CBS dat 2500 bedrijven op 1 januari 2000 niet 'millenniumproof' zullen zijn. Van nog eens 4000 bedrijven is dat nog onzeker.

In het Energie Millennium Platform (EMP) zijn alle takken van de energiesector vertegenwoordigd. "Wij verwachten halverwege volgend jaar klaar te zijn met het oplossen van de knelpunten", aldus S. Marbus, woordvoerder van EMP. Maar hij sluit niet uit dat er iets over het hoofd wordt gezien, waardoor er toch een verhoogd risico op het uitvallen van de stroom bestaat.

Daarom hebben de energiebedrijven de noodscenario's al klaar liggen. Alle productiebedrijven worden opgestart zodat er overcapaciteit beschikbaar is om uitvallende bedrijven op te kunnen vangen. En als de techniek het af laat weten is het bij veel machines nog mogelijk om over te schakelen op handmatige bediening. "Ik schat dat er op vitale plaatsen enkele honderden mensen extra worden ingezet", aldus Marbus.

Het uitvallen van de stroom is ook de grootste angst van de waterleidingbedrijven. Om te voorkomen dat pompstations dan stilvallen, worden ze uitgerust met extra noodaggregaten. Deze kunnen de machines tien dagen lang van elektriciteit voorzien, zo stelt E. Cals, directeur van de Vewin, de overkoepelende organisatie van waterleidingbedrijven. Volgens Cals moet zo'n 20% van alle waterleidingbedrijven nog aan het oplossen van het millenniumprobleem beginnen. Zijn grootste zorg is echter dat externe voorzieningen waar de waterleidingbedrijven van afhankelijk zijn, het laten afweten.

Voor het geval de telecommunicatie uitvalt zijn de bedrijven uitgerust met radiografische systemen. Ook wordt er een extra voorraad aangelegd van de chemicaliën en hulpstoffen die nodig zijn om het water te zuiveren. "Daarbij gaan we waarschijnlijk ploegendiensten inzetten bij de normaal gesproken onbemande pompstations", aldus Cals.

Ook de Gasunie gaat enkele honderden extra medewerkers inzetten. Het bedrijf zegt zelf de zaakjes goed op orde te hebben, maar houdt in haar noodplan rekening met het uitvallen van elektriciteit en telecommunicatie. "De Gasunie is in januari klaar met het aanpassen van de systemen. Dan zijn wij millenniumproof", aldus A. Draijer, projectleider millenniumprobleem. "Mocht er toch nog iets mis gaan, dan hebben we op essentiële plekken noodaggregaten geplaatst, waarmee we de Gasunie 72 uur lang draaiende kunnen houden."

KPN-Telecom vindt het niet nodig om een noodscenario te maken. "Dat doe je alleen als je iets niet goed hebt voorbereid", vindt de woordvoerder. "Wij hebben ƒ300 miljoen in de aanpak van het probleem gestoken en garanderen dat iedereen na de jaarwisseling kan bellen en faxen."

Een geruststelling voor supermarktketen Dirk van den Broek. Deze maakt zich het meeste zorgen over de informatievoorziening. "Wij zijn erg afhankelijk van telefoon en fax. De kassa's worden via een centrale geprogrammeerd", zegt de woordvoerder. "Voor het geval dat het mis gaat, leert het personeel zelf de prijzen in te voeren."

De winkels kunnen daarbij problemen krijgen met deuren die niet opengaan en koelkasten die uitvallen. Elke winkel maakt een noodscenario. "Noodaggregaten moeten voorkomen dat producten bederven." De supermarktketen is druk bezig toeleveranciers aan te schrijven. "We maken ons veel zorgen over andere bedrijven. Of de versproducten straks wel op tijd zijn, of de bestelboeken wel worden gedrukt. Wat zij doen hebben we tenslotte niet zelf in de hand."

De sociale dienst in Groningen zegt millenniumproof te zijn. Al voor de zomervakantie werden alle computers door de leverancier nagekeken. "Ondanks alle voorzorg kan er natuurlijk wel iets buiten ons om gebeuren, de stroom kan bijvoorbeeld uitvallen," aldus een woordvoerder.

Ook de liftenbranche maakt zich het meest zorgen over de elektriciteit. Volgens de Vereniging voor lift en roltraptechniek zijn alle liften van de aangesloten fabrikanten millenniumproof. "Maar als de stroom uitvalt, houdt het op", aldus G. de Coo van de branchevereniging.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.