[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
12 december 1998

 


[ABN AMRO]
[ICT Challenge]
[Autosite]
[Matchbank]
[Reaal]
[KLM]

Kamerleden bezorgd over
aanpak millenniumprobleem

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, zaterdag

In de Tweede Kamer komt het millenniumprobleem met de week hoger op de politieke agenda te staan. Algemene opinie is dat de aanpak nog lang niet voortvarend genoeg is. Vooral het doembeeld dat door op hol slaande computers de stroom straks kan uitvallen of de veiligheid in gevaar komt is een gruwel voor de Kamerleden.

D66-minister Van Boxtel, die het millenniumprobleem coördineert, komt komende week met een belangrijke tussenrapportage over de vorderingen die de overheid maakt. "Hieruit zal blijken dat het testen toch meer tijd kost dan van tevoren gedacht", stelde de bewindsman reeds deze week.

De minister achter verder uitstel echter 'onacceptabel' en wil dat uiterlijk op 1 mei daadwerkelijk garanties worden afgegeven dat vitale zaken als energievoorziening, gezondheidszorg en voedselvoorziening niet verstoord zullen worden op 1 januari 2000.

"Met deze tijdige publieke verklaringen voorkom je dat er onrust onder de bevolking ontstaat. Bij gevoelens van vrees kun je immers zeer ongewenste effecten krijgen zoals hamsteren of het opnemen van extra geld, die wellicht net zo nadelig zijn als het millenniumprobleem zelf."

Van Boxtel hekelt in dit kader voorman Jan Timmer van het Millenniumplatform, die in zijn ogen onnodig onrust zaaide over mogelijke gevaren van een bevalling rond de eeuwwisseling. "Die opmerking deel ik niet. Je moet het signaal geven dat iedereen er van uit moet kunnen gaan dat 1 januari 2000 een dag wordt als alle voorgaande."

Hoewel de Kamer beter te spreken is over Van Boxtel dan zijn voorganger Kohnstamm vinden zij nog steeds dat de D66-bewindsman te weinig macht heeft om echt een vuist te maken richting organisaties en instanties die te laconiek omgaan met het probleem.

Noodscenario's, rampenplannen, noodwetgeving en een machtigingswet. De roep om dergelijke ingrijpende zaken wordt vanuit het parlement steeds groter.

"Ik maak me dan ook echt zorgen", stelt een verontruste VVD-er Cherribi. "De grote handicap van Nederland is dat alles hier zo gedecentraliseerd is. Dat betekent dat uiteindelijk niemand zich verantwoordelijk acht. Van Boxtel moet ook zelf wat meer met de vuist op tafel slaan."

Ook CDA-er Van der Hoeven vindt dat het 'nog veel te langzaam' gaat. "Van Boxtel moet zorgen dat hij meer bevoegdheden krijgt en als de wiedeweerga onderzoeken welke noodwetten en noodscenario's nodig zijn. Ik heb de indruk dat hij geen totaaloverzicht heeft."

D66-Kamerlid Augusteijn wijst in dat kader met name op de achterblijvende aanpak van gemeenten. "Daar gebeurt echt nog veel te weinig, terwijl er van alles fout kan gaan: de betaling van uitkeringen en de uitgifte van paspoorten en rijbewijzen kan vastlopen terwijl bruggen, sluizen en stoplichten dienst kunnen weigeren."

Vooral ook op de voorlichting richting consumenten en bedrijven wordt door de Tweede Kamer gehamerd. Van Boxtel gaat nu onder druk versneld starten met een voorlichtingscampagne voor het publiek, die hij aanvankelijk medio 1999 wilde lanceren.

"Dat was natuurlijk veel te laat. Stel je toch voor dat in september en oktober ineens miljoenen mensen hun cv en geiser willen laten nakijken. Dan krijg je grote problemen", aldus PvdA-er Wagenaar, die pleit voor een officiële Nationale Millenniumtestdag medio volgend jaar. "Dan is voor iedereen een goed moment om te kijken of men zijn zaakjes op orde heeft."

Het probleem van de aansprakelijkheid indien begin 2000 burgers en bedrijven met schade worden geconfronteerd is een ander punt waar de Kamer snel meer duidelijkheid over wil.

"Ik voorzie tot ver na de eeuwwisseling een hausse aan processen en claims. Er moet snel duidelijk worden wie eventueel waar wat kan verhalen", aldus Van der Hoeven, wiens zorg gedeeld wordt door de coalitiefracties.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.