[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
12 december 1998

 


[Matchbank]
[Autosite]
[Reaal]
[ABN AMRO]
[ICT Challenge]
[KLM]

Vijfde mobiele telecom-
aanbieder verder als Ben

Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, zaterdag

De vijfde aanbieder van mobiele telefonie, een joint venture van het Belgische Belgacom (70,6 procent) en het Deense Tele Danmark 29,4 procent), start onder de naam Ben zijn activiteiten op 4 februari volgend jaar. Dat is ruim een week na zijn concurrent Dutchtone, een samenwerkingsverband tussen Rabobank, ABN Amro, France Télécom en Telinfo. Deze kondigde eerder deze week aan op 26 januari te starten.

Net als de concurrentie start Ben eerst in de Randstad (in dit geval een gebied dat reikt van Dordrecht via Utrecht tot Zaandam). Eind volgend jaar moet vrijwel heel Nederland door de nieuwe aanbieder kunnen worden bereikt. Alleen in het noorden zou dan nog een aantal 'witte plekken' zijn, zo bleek gisteren uit een toelichting van de directie van Ben. "We moeten eind komend jaar meer dan 92 procent van de bevolking via ons net kunnen bereiken", zei commercieel directeur Werner Schrijver.

De topman kon gisteren niet duidelijk maken waarin zijn bedrijf zich onderscheidt van zijn vier collega's KPN, Libertel, Telfort en Dutchtone. Verder dan de verzekering dat er 'kwaliteit' zou worden geboden en dat er een 'helder aanbod' aan de klanten zal worden gedaan kwam hij eigenlijk niet. Over tarieven wenste hij zich niet uit te laten, noch over de kanalen waarlangs de klanten benaderd zullen worden.

Over het aantal te verwachten klanten was men ook weinig concreet. Van de nieuwe mobiele bellers (of bellers die naar een andere aanbieder willen overstappen) wil Ben een 'meer dan evenredig deel' naar zich toe trekken, dus meer dan 20 procent. Dutchtone denkt komend jaar 10 tot 15 procent van de nieuwe gebruikers van mobiele telefoon (dat wil zeggen 150.000 à 200.000) binnen te kunnen halen.

In tegenstelling tot Dutchtone, die zo snel mogelijk een breed pakket wil aanbieden (spraak, data en beeld), wil Ben pas nieuwe technieken introduceren 'als die zich bewezen hebben'. Daarmee nog eens duidelijk de voorzichtige marktbenadering van het bedrijf onderstrepend: terwijl Tlefort het er alles aan gelegen was om zo snel mogelijk in de lucht te komen (met alle negatieve publiciteit over slechte ontvangst en storingen van dien) koos Ben voor een veel voorzichtiger aanpak: eerst gedegen testen, dan pas aan de klanten aanbieden. Eenzelfde marktbenadering die overigens ook Dutchfone aan de dag legt. Deze besloot zelfs de start maar met zes weken uit te stellen omdat men er nog niet voor klaar was.

De Belgisch/Deense Ben (gestart onder de naam Brucop, later verder gegaan onder de naam Proximus) kreeg zijn vergunning begin dit jaar tijdens een veiling van de radiofrequenties door het ministerie van Verkeer & Waterstaat. In eerste instantie wist de onderneming vier regionale frequenties in de wacht te slepen. Door koppeling van die netten en het bijkopen van nog een tweetal frequenties van Orange wist het samenwerkingsverband echter een landelijk dekkend net te vormen.

Maar wel veel goedkoper dan de concurrenten Telfort (Britisch Telecom en NS) en Dutchtone. Deze moesten rond ƒ600 miljoen voor hun frequenties neertellen, Ben kon volstaan met een investering van 'slechts' ƒ296 miljoen.

Daarbovenop komen nog eens de investeringen in het door de Finse Nokia aan te leggen mobiele net en de kosten voor een call centrum e.d. In totaal denkt Ben de komende jaren daarin zo'n ƒ1,5 miljard te investeren. De directie verwacht dan ook niet dat de onderneming al in de komende vier jaar uit de rode cijfers zal komen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.