&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 december 1998

 


[CMG]
[World OnLine]
[Autosite]
[Hypotheek-angst?]
[Reaal Hypotheken]
[ING - Bank Interactive Banking]

Massale ontduiking
van verkeersboetes

door Martijn Koolhoven - AMSTERDAM, zaterdag

Ruim 70.000 Nederlanders slagen er al jaren in om massaal verkeersboetes te ontduiken. Justitie blijft jaarlijks zitten met duizenden processen-verbaal voor te hard rijden, fout parkeren en door rood rijden.

De overheid loopt op deze manier ieder jaar ƒ100 miljoen aan opbrengsten van boetes en motorrijtuigenbelasting mis. De voertuigen waarmee de overtredingen zijn gepleegd, staan op naam van zogenaamde katvangers.

Een groep van zo'n 700 junks, zwervers, daklozen en asielzoekers hebben ieder zo'n 100 auto's op hun naam staan. Ze ontvangen daarvoor een vergoeding van gemiddeld ƒ25 tot ƒ50 per tenaamstelling per jaar. De auto-eigenaren, die zo buiten het beeld van de overheid blijven, hebben verschillende motieven om de regels te ontduiken. Een groep weggebruikers doet het alleen omdat ze gewoon gratis willen rondrijden.

Zwart geld

Een andere groep autorijders wil buiten het kentekenregister blijven omdat ze wat te verbergen heeft: bijvoorbeeld zwart geld of een grote auto in combinatie met een uitkering. Criminelen willen niet in de boeken voorkomen omdat als ze hun auto bij criminele activiteiten gebruiken, de politie bij het natrekken van het kenteken, hen niet op het spoor kan komen.

De massale boete-ontduiking blijkt uit het rapport Katvangers dat de betrokken ministeries in samenwerking met onder meer de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting (CBM) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) hebben opgesteld.

De betrokken overheidsdiensten pleiten ervoor zo snel mogelijk een soort zwarte lijst op de stellen van de harde kern van 700 katvangers. Het probleem is dan vrij simpel in te dammen: iedereen die op deze zwarte lijst staat, kan dan geen voertuig meer op zijn of haar naam krijgen.

Behalve gemis aan inkomsten van boetes en belasting, veroorzaken de katvangers ook nog andere maatschappelijk schade. Ze houden een legertje van honderd politiemensen op de been. Daarnaast wordt een groot aantal automobilisten gedupeerd als ze betrokken raken bij een ongeluk of aanrijding met een auto die op naam van een katvanger staat en dus onverzekerd rondrijdt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.