&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 december 1998

 


[Autosite]
[Hypotheek-angst?]
[CMG]
[ING - Bank Interactive Banking]
[Reaal Hypotheken]
[World OnLine]

Europa trekt aan Kok

door Edo Brandt - WENEN, zaterdag

Premier Wim Kok wordt in de wandelgangen van de Europese Unie steeds vaker genoemd als de ideale figuur om in 2000 de nieuwe voorzitter te worden van de machtige Europese Commissie in Brussel.

Daarbij beseft men in sociaal-democratische kringen, die sterk de overhand hebben in de Unie, dat Kok zich geen kandidaat stelt voor deze functie, waar oud-premier Ruud Lubbers in 1994 tevergeefs naar hengelde.

Maar dat laat onverlet, aldus een gezaghebbende diplomaat, dat men Europa onder leiding van Kok helemaal ziet zitten. "Als hij ja zegt, dan zou hij het voorzitterschap op een presenteerblaadje overhandigd krijgen", stelde deze bron in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, waar de Europese leiders momenteel hun halfjaarlijkse top houden.

Nu de girale invoering van de eenheidsmunt euro op 1 januari van het komende jaar een bijna voldongen feit is, heeft de Europese Unie dringend vers bloed nodig.

De uitbreiding met landen uit Midden- en Oost-Europa is nog jaren verwijderd.

In de tussentijd moet er iemand worden gevonden, die, na de kleurloze Luxemburger Santer, aan het hoofd van het dagelijks bestuur in Brussel, nieuw leven kan inblazen in het Europese proces en het vertrouwen kan herwinnen van de Europese burgers.

Dit is mede door vele schandalen rond verkwisting, fraude en gesjoemel van de democratische vertegenwoordigers in het Europees parlement, danig geknakt.

Ex-bondskanselier Helmut Kohl liep al met Kok weg, hoewel beiden tot een verschillende politieke bloedgroep behoren.

De opmerkelijke resultaten van het succesvolle Nederlandse economische poldermodel, heeft overal in Europa ontzag afgedwongen. Kok wordt gezien als de verpersoonlijking daarvan.

In tegenstelling tot oud-premier Lubbers, die het bij Kohl volledig had verbruid, kan Kok met vrijwel iedereen in de Europese Unie door één deur. Zelfs met de Franse president Chirac, ondanks het voortdurende drugsconflict tussen beide landen.

Lubbers wachtte in 1994 tot de avond van de verkiezingen met het stellen van zijn officiële kandidatuur voor de hoogste Europese functie. In feite was hij op dat ogenblik al kansloos.

In de EU is het vooral een kwestie van gevraagd te worden, waarbij de huidige Duitse bondskanselier Schröder een bepalende rol speelt. Volgens ingewijden zou hij het zeer op prijs stellen als "iemand van het kaliber Kok de richting van Europa uit zou willen gaan."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.