&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 december 1998

 


[ABN AMRO en Ajax]
[Kras en win de krant]
[Hypotheek-angst?]
[Autosite]

Salarisstroken Van Hanegem op tafel

door Sieb Oostindie - SPANBROEK, vrijdag

Op het West-Friese platteland vormde een prachtige verzameling kunst en cultuur gisteren het decor voor onthullende cijfers. Voorzitter/directeur Dirk Scheringa van AZ deed in zijn eigen Frisia-museum te Spanbroek een boekje open over de onderhandelingen, die hij met trainer Willem van Hanegem had gevoerd. Op een steenworp afstand van zijn hoofdkwartier te Wognum zei de succesvolle zakenman precies, waar de schoen hem wrong. "Willem wilde all-in ƒ1,3 miljoen per jaar verdienen. Wij wilden niet verder gaan dan ƒ1 miljoen per jaar."

Scheringa vervolgt: "AZ is nu eenmaal een bescheiden middenmoter, die geen Champions League speelt en maar 6000 seizoenkaarthouders heeft. Eéns zijn de grenzen bereikt, wij zijn tenslotte een club met een begroting van 13 miljoen. Bovendien zou een verdere verhoging niet alleen ongezond zijn voor de club, maar ook nog eens een precedentwerking kunnen scheppen."

Daarom werden de salarisstroken, die Van Hanegem sinds 1 juli 1997 in Alkmaar kreeg, analytisch doorgelicht. Wat cijfers: Het eerste seizoen in de eerste divisie verdiende de Kromme zes ton en streek hij een premie op van ƒ100.000 voor de promotie. Dit jaar wilde hij één miljoen incasseren. Daar wilde AZ aanvankelijk niet op ingaan. Er werd een constructie bedacht, waarin Van Hanegem het bedrag kon vangen, indien AZ op minimaal 40 punten zou eindigen. Elk punt minder betekent dit seizoen, dat de trainer weer ƒ10.000 moet inleveren. Zo verdient hij dus in het geval van 30 punten aan het eind van dit seizoen ƒ900.000.

De AZ-leiding vond bij nader inzien dat premie-stelsel ook wel wat vreemd. Omdat Van Hanegem daarmee voor zijn verdiensten afhankelijk is van de prestaties van zijn spelers. Daarom kreeg hij nu een aanbod van ƒ1 miljoen per jaar vast salaris, waar de Kromme en diens vrouw Marianne als zaakwaarnemer dachten aan drie ton meer. Volgens Scheringa, maar Van Hanegem wist gisteren op het veld in Alkmaar niets van die cijfers. Hij koppelde het trainers- en imagocontract los van elkaar en liet weten geen blijk van waardering in het aanbod te hebben gevonden.

Een zakelijk conflict is nu uitgegroeid tot een probleem. Geen der partijen lijkt bereid weer om tafel te gaan zitten. Scheringa hoopt alsnog, dat Van Hanegem zich bedenkt. "Wij streven als bestuur eerlijkheid en openheid na. De cijfers liggen nu op straat, maar Willem houdt met zijn uitspraken ook niet altijd rekening met de privacy van bestuursleden. We moeten de komende dagen de commotie laten zakken en ik hoop dat Van Hanegem ze gebruikt om nog eens goed na te denken over ons aanbod, dat uiteraard nog steeds staat."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.