[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 december 1998

 


[KLM]
[Autosite]
[Kras en win de krant]
[ICT Challenge]
[Reaal]
[Matchbank]

Brazilië drukt Dow

NEW YORK, vrijdag

Terwijl de Europese beurzen gisteren opveerden na een gecoördineerde renteverlagingen van de centrale banken, moest Wall Street een forse klap incasseren. Door zorg over de economische toestand in Brazilië kregen vooral de 'financials' het zwaar te verduren. De Dow Jones-index zakte met 184,86 punten naar 8879,68.

De omzet oversteeg de 800 miljoen stuks. "Een gekkenhuis", zo verzuchtte een handelaar gisteren. Beleggers aan de andere kant van de oceaan stonden voor een dilemma, zo leek het. De renteverlaging in Europa zou in principe het sentiment voor aandelen gunstig moeten stemmen, zeker omdat dit de kans op een verdere renteverlaging door het Amerikaanse stelsel van centrale banken ( de 'Fed') doet toenemen.

Dit nieuws werd echter compleet overschaduwd door de gang van zaken in Brazilië. Het congres aldaar verwierp met 205 tegen 187 stemmen belangrijke hervormingen, die het IMF als voorwaarde stelt bij de toekenning van het steunpakket van $18 miljard. Zo komen er geen hogere sociale verzekeringspremies voor ambtenaren, en hoeven gepensioneerde ambtenaren geen premies te betalen.

"Heel slecht", verzuchtte een handelaar. "Als het IMF geen geld geeft, dan dan komt er wellicht een devaluatie van de Braziliaanse munt, de real. En aangezien Brazilië een belangrijke handelspartner is van de verenigde Staten, heeft dat directe gevolgen voor het Amerikaanse bedrijfsleven."

Ook voor de Braziliaanse economie kan een devaluatie slecht uitpakken, door middel van een hogere rente en duurdere importen. De effectenbeurs in het Latijns-Amerikaanse land daalde met 8,8%.

Stijgende koersen van halfgeleiderproducenten deden de Nasdaq aanvankelijk juist opveren, maar uiteindelijk sloot ook de beeldschermenbeurs lager. Niets kon een forse lagere Dow nog tegenhouden, zo leek het. Tot de grootste dalers behoorden JP Morgan (min $4 op $107¼) en American Express (min op $4 $96¾).

Onder de 'grote jongens' was er slechts één stijger: Allied Signal, die een prognose over een omzetstijging in 1999 beloond zag met een halve dollar winst op $42¾.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.