[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 december 1998

 


[Reaal]
[Matchbank]
[KLM]
[ICT Challenge]
[Kras en win de krant]
[Autosite]

Loonmatiging van de baan

Van onze economische redactie - DEN HAAG, vrijdag

Het kabinet vindt het, ondanks de economische tegenwind, niet nodig een oproep aan werkgevers en werknemers te doen om de loonstijging volgend jaar te beperken.

De cao-onderhandelaars in alle bedrijfstakken hebben de afgelopen vijftien jaar aangetoond over een groot verantwoordelijkheidsbesef te beschikken. Het kabinet gaat ervan uit dat dit ook bij de komende cao's het geval zal zijn.

Dat zei minister De Vries (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gisteren na afloop van het 'sinterklaasoverleg' tussen het kabinet en de voorzitters van de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties.

Hier bleek ook dat het aantal wao'ers in 1998 waarschijnlijk netto met 32.000 zal stijgen tot ver boven de 800.000 mensen. De Vries en de sociale partners maken zich daar grote zorgen over, omdat het aantal arbeidsongeschikten de afgelopen jaren juist was gedaald als gevolg van verscherpte ziekengeld- en wao-wetgeving.

Waakzaamheid
De Vries herhaalde zijn woorden van het vorige centrale overleg tussen kabinet en sociale partners op 30 september. Volgens de minister is grote waakzaamheid geboden als het gaat om de economische ontwikkeling in ons land, maar volgens hem is er geen reden voor paniek. De Vries ontkende dat premier Kok twee weken geleden heeft getracht de loongroei te beïnvloeden. "Hij heeft alleen aangegeven dat de economische groei afneemt en dat de inflatie beduidend lager ligt."

Werkgeversvoorzitter Blankert (VNO-NCW) sloot zich bij aan De Vries. Hij zei dat zijn achterban omzet en winst in 1999 minder hard ziet groeien. "Dat is echt zo. Wij zeggen het echt niet om de cao-onderhandelingen te beïnvloeden."

Voorzitter De Waal van de vakcentrale FNV toonde zich opgelucht dat het kabinet zich niet bemoeit met de loonstijging in de cao's, die volgend jaar voor drie miljoen werknemers zullen worden afgesloten. "Ik ben ervan overtuigd dat de cao's een zeer verantwoorde uitkomst krijgen." Wel hekelde hij het loonbod van minister Hermans aan de onderwijssector, 2,25 procent in anderhalf jaar. "Als dat maatgevend is voor alle cao's in de overheidssector, hebben we een probleem."

Stress
Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) zal nog voor de kerstdagen een plan van aanpak naar de Tweede Kamer sturen om de instroom in de wao fors terug te dringen. De oorzaken van de toename van het aantal wao-gevallen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar in het werkgeverskamp werd gemeld dat stress de belangrijkste reden is.

Ook gingen onder de werkgevers stemmen op om de hoogte van de wao-uitkeringen aan de kaak te stellen. "Met dergelijke hoge uitkeringsniveaus krijg je wao'ers moeilijk aan het werk", luidde de verklaring.

Op andere gebieden kon al wel zaken worden gedaan. Volgend jaar krijgen meer dan 100.000 werklozen een aanbod om een scholingstraject te volgen. Het kabinet heeft daarvoor in totaal 165 miljoen gulden over en voor de jaren daarna enkele honderden miljoenen guldens. Als dit project goed verloopt, komt daar geld bij uit de scholingsfondsen van diverse bedrijfstakken.

Daarnaast komt er extra geld om 10.000 allochtonen te scholen. Ook gaan twintig bedrijfstakken de komende maanden met financiële steun van de overheid afspraken maken om arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het bestrijden van de 'muisarm', geluidshinder, werkdruk en blessures door tillen staat daarbij centraal.