[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 december 1998

 


[KLM]
[Matchbank]
[Reaal]
[Kras en win de krant]
[Autosite]
[ICT Challenge]

Euro gaat toch van start
met lagere rente van 3%

Lening en rood staan goedkoper

Van onze correspondent - FRANKFURT, vrijdag

De effectenbeurzen in Europa hebben gisteren juichend gereageerd op een spectaculaire gecoördineerde renteverlaging door de nationale centrale banken van de elf euro-landen. Er ging maar liefst 0,3% af van de belangrijke beleningsrente en daarmee komt de basisrente in Europa uit op 3%. "Als Europa er de schouders onder zet, kan het. Dit is een belangrijk signaal voor het succes van de euro", aldus financiële analisten in binnen- en buitenland.

De financiële markten stonden gisteren perplex van het stuntwerk van het elftal, dat over enkele weken samen de euro in gaat voeren. De niet-eurodeelnemers Engeland, Zweden en Denemarken zaten met de handen in het haar. Zij zullen de komende dagen ook met hun rente omlaag moeten om enige aansluiting te houden bij de euro-landen.

Het is nu zeker dat de euro ook met dit percentage van 3%, beduidend lager dan de 3,3% waarop was gerekend, van start gaat en daar voorlopig ook op blijft hangen. Met de renteverlaging is voorkomen dat die onmiddellijk na de start van de euro moest plaatsvinden, wat de koers van de euro negatief had kunnen beïnvloeden. Lombard-rente en disconto bleven veelal onveranderd.

De financiële markten waren duidelijk verrast door de omvang van de renteverlaging onder leiding van Duitsland en Frankrijk: "Dit hadden we niet verwacht, blijkbaar is de vrees voor een verslechtering van de economische situatie in Europa zo sterk, dat de Europese Centrale Bank en de nationale bankpresidenten een dergelijke fikse verlaging als gerechtvaardigd zien", aldus Michael Schubert, analist bij de Commerzbank.

Wel zullen nu de hekkensluiters in Europa op rentegebied, Italië en Ierland, zich nog wat meer moeten inspannen om binnen enkele weken ook een beleningsrente van 3% te bereiken, die Duitsland, Frankrijk, Nederland en België nu hebben. Voorlopig zitten ze daar nog iets boven.

Afgelopen dinsdag, na de vergadering van het ECB-bestuur, waarschuwde ECB-president Duisenberg al voor een afzwakkende groei. Deze zou volgend jaar tussen de 2 en 2,5% bedragen. Aangezien de nationale centrale banken formeel tot 1 januari nog onafhankelijk zijn maar in de praktijk al hun beslissingen reeds afstemmen met de Europese Centrale Bank, kan het niet anders of op die lange vergadering van dinsdag j.l. is al besloten tot deze gecoördineerde renteverlaging.

"Wij gingen met onze groeiprognose van 2,5% slechts uit van een kleine inzinking t.o.v. de 2,8% groei dit jaar. Maar we moeten nu constateren dat de ECB de situatie toch wat ernstiger inschat. En daar komt bij dat de rente in de VS ook flink omlaag is gekomen", aldus Schubert. De dollar won iets aan kracht toen de Europese renteverlaging bekend werd en eindigde in Amsterdam op ƒ1,8875 (was ƒ1,8860 maar toch meer dan ƒ1,8790 van gistermorgen).

De Europese effectenbeurzen reageerden beduidend heftiger. Aanvankelijke koersverliezen maakten rap plaats voor flinke winsten. De Amsterdamse AEX-index stal de show met een stijging van 2,4% (plus 25,07 op 1052,75 punten). Ook de beurzen in Frankfurt, Parijs en Milaan gingen vooruit met gemiddelde koersstijgingen van respectievelijk 2,1, 1,8 en 1,7%. Zelfs de beleggers in niet-euroland Groot-Brittannië profiteerden: de Londense FTE-index steeg met 1,1%.

De renteverlaging komt als koren op de molen van de Europese socialistische ministers van Financiën onder aanvoering van de Duitse minister Lafontaine, die juist pleitten voor een renteverlaging ten bate van economische groei en meer werkgelegenheid. Bundesbank-president Tietmeyer zei gisteren echter dat de renteverlaging niet onder politieke druk tot stand is gekomen.

ECB-president Duisenberg sprak gisteren in Brussel, waar hij zijn grote zorg liet blijken om de hoge Europese werkloosheid. Volgens hem kan de monetaire politiek van de ECB alleen maar bijdragen aan dat probleem onder voorwaarde dat eerst de prijsstabiliteit is gegarandeerd. Hij wist toen al lang dat de renteverlaging eraan zat te komen. Blijkbaar vindt Duisenberg het inflatierisico niet bijzonder groot meer, met een gemiddelde Europese inflatie van 1%. De ECB heeft derhalve een 'makkie'aan het bewaken van de prijsstabiliteit en daarom kan de rente wel omlaag. Omdat de Amerikaanse rente ook is gedaald is het ook makkelijker om de koers van de euro stabiel te houden ten opzichte van de dollar.

"Deze gemeenschappelijke renteverlaging kan gezien worden als een gerichte beslissing over het renteniveau waarmee de Europese centrale banken de euro van start willen laten gaan. Dat niveau kan voor de afzienbare toekomst ook zo blijven", aldus een korte mededeling van de Europese Centrale Bank gisteren.

De Bundesbank heeft evenals de meeste andere banken alleen de zgn. "repo-rate" verlaagd, het tarief waartegen banken kunnen lenen op onderpand van geldpapieren. De Lombard-rente en het disconto bleven onveranderd. Volgens Bundesbank-president Tietmeyer is het belangrijk dat de markten nu weten met welk tarief de euro van start gaat en niet meer hoeven te wachten tot de ECB-vergadering van 22 december. Hij zei verder dat men geen overdreven resultaten moet verwachten van de rentedaling, maar hij noemde het tijdstip en de omvang van de verlaging toch "gepast en wel zeer gepast".

Hij zei verder inderdaad een afvlakking van de groei te verwachten, "maar zeker geen recessie". "Het vertrouwen in een gezonde economische ontwikkeling heeft een knauw gekregen en dat moet worden hersteld."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.