[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 december 1998

 


[Reaal]
[KLM]
[ICT Challenge]
[Autosite]
[Kras en win de krant]
[Matchbank]

Rente geeft beurs vleugels

AMSTERDAM, vrijdag

Als een phoenix uit de as herrezen. De Amsterdamse beurs beleefde gisteren een ommezwaai, die velen niet voor mogelijk hadden gehouden.

De reddende engel bleek dit keer de rente te zijn. De gecoördineerde Europese renteverlaging zorgde voor een ware koersexplosie. Overigens niet alleen in Amsterdam, maar ook op de andere Europese effectenbeurzen. Ook daar konden de flinke koersdalingen van de ochtend later veelal worden omgezet in koersstijgingen.

Tegen het slot van de handel moesten in Amsterdam de koersen weliswaar weer wat terug, maar bij de laatste gongslag stond er (ondanks de weinig spectaculaire opening van de Amerikaanse beurs in Wall Street) een slot voor de AEX van 1052,75 op het koersenbord, dat was ruim 25 punten meer dan het voorgaande slot en slechts vijf punten onder het hoogste punt van de dag. 's Morgens had men op de vloer nog tegen een daling van de koersindex van bijna 34 punten aangekeken. In totaal was er dus sprake van een omslag van bijna 60 punten.

De obligatiemarkt sloot daarbij fractioneel lager.

De renteverlaging kwam als een volslagen verrassing. Met name de rentegevoelige bankwaarden en verzekeringsaandelen reageerden hier positief op. Zo wist ING zich van een paar gulden verlies te herstellen tot een winst van per saldo een rijksdaalder op ƒ101,20. ABN Amro steeg ƒ1,10 tot ƒ36,20, terwijl Aegon de beleggers ƒ7,10 meer waard was op ƒ199. Fortis viel hierbij wat uit de toon met een stijging van slechts twee dubbeltjes op ƒ132,70.

De uitgevers waren verdeeld. VNU steeg ƒ4,50 (7,2 procent) tot ƒ67, Wolters Kluwer ƒ12,90 (3,8 procent) tot ƒ348, maar Elsevier moest acht dubbeltjes afstaan op ƒ23,40. De Brits/Nederlandse uitgever maakte voorbeurs bekend dat de winst vóór belasting dit jaar op rond ƒ2,5 miljard zal uitkomen, dat zou 4 procent minder zijn dan vorig jaar. Over het eerste halfjaar werd een winststijging van 1 procent gerealiseerd.

De nu aangekondigde winstverwachting van de uitgever is aanzienlijker slechter dan die bij de halfjaarcijfers nog door de concerntop werd uitgesproken. Toen werd er van uitgegaan dat de winstontwikkeling in het tweede halfjaar in de lijn zou liggen met die van de eerste jaarhelft. Analisten wijten de tegenvallende winst vooral aan de verslechterde marktomstandigheden, met name in Azië. Dit werelddeel was vorig jaar goed voor 12 procent van de omzet. Volgens Reed Elsevier is de lagere winst met name te wijten aan het verwaterende effect van desinvesteringen en overnames. Die factoren waren overigens ook al een paar maanden geleden, toen de veel optimistischer winstverwachting werd uitgesproken, bekend.

Bij de internationals deed vooral Philips het goed. Gisteren werd bekend dat dochterondernming FEI Company een overname-overeenkomst met Micrion Corp. heeft ondertekend. Philips koopt daarbij voor $30 miljoen aan aandelen FEI.

De malaise op de wereld-oliemarkt leidde gisteren opnieuw voor lagere koersen bij Kon. Olie. Bij het slot bedroeg het verlies ƒ2,80 op ƒ83,40. DSM, die gisteren de naam van de opvolger van de huidige topman Simon de Bree onthulde, steeg ƒ1,60 tot ƒ176,60.

De koers van Wessanen deed weinig op het nieuws dat de directie on onderhandeling is met Friesland Coberco Dairy Foods over de mogelijkheden van samenwerking. Wessanen meldde dat deze onderhandelingen tot nu toe geen resultaat hebben opgeleverd. Het leverde het ook nauwelijks op voor de aandelenkoers; die sloot twee dubbeltjes lager op ƒ23,40.

Ahold werd ƒ1,40 duurder op ƒ64,10. In een gesprek met de Wall Street Journal liet topman Van der Hoeven nog eens blijken dat zijn concern uitkijkt naar overnamekandidaten in de grote Europese landen. Daarbij zijn met name Italië en Frankrijk favoriet. Onder het motto 'nooit nee zeggen' verklaarde Van der Hoeven ook een fusie niet uit te sluiten, mits er daardoor een marktleider zou ontstaan.

Adriaan Janszen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.