&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 december 1998

 


[Staatsloterij]
[Autosite]
[CMG]
[Reaal Hypotheken]
[Kras en win de krant]
[World OnLine]

Nederlander kookt steeds minder

door Annemiek Paping - ZOETERMEER, vrijdag

Nederlanders kunnen en willen steeds minder tijd besteden aan hun maaltijden. Trokken we vroeger gemiddeld 2,5 uur (inclusief stoof- en suddertijd) uit voor de bereiding van het avondeten, tegenwoordig is dat nog slechts 45 minuten.

Hier liggen grote kansen voor de horeca, concludeert het Bedrijfschap Horeca en Catering in de Branchemonitor 1998 'Kompas voor beleid'. In deze rapportage wordt erop gewezen dat in een land als de Verenigde Staten minder dan tien minuten wordt uitgetrokken om te 'koken'.

De opmars van diepvries- en koelversmaaltijden in ons land is niet te stuiten. De consument heeft de keuze uit een steeds groter aantal kant-en-klaar-maaltijden. Het Bedrijfschap verwacht dat deze trend zich de komende jaren versterkt zal voortzetten.

Zowel de detailhandel als de horecabedrijven breiden hun keuzemogelijkheden op het gebied van voedsel dat consumenten niet zelf hoeven te bereiden, steeds meer uit. De verkoopcijfers van koelversmaaltijden en diepvriesmaaltijden vertoonden de afgelopen jaren een sterke groei: 40 procent per jaar.

Nederlanders eten ook steeds vaker buiten de deur. De omzet van restaurants, bistro's, cafetaria's, fastfood-restaurants, grill- en lunchrooms en party-cateringbedrijven nam hierdoor een enorme vlucht van ƒ6 miljard in 1985 tot ƒ11,2 miljard in 1997.

"Onze eetcultuur is de afgelopen jaren enorm veranderd", aldus woordvoerster L. Roest van het Bedrijfschap Horeca en Catering. "Dit is een rechtstreeks gevolg van de veranderende samenstelling van huishoudens in ons land. Het aantal tweeverdieners, dat over een relatief grote koopkracht beschikt, is de afgelopen jaren drastisch toegenomen. De combinatie van betaald werk en zorgtaken maakt echter dat de vrije tijd afneemt."

Mede hierdoor zijn horeca en toerisme, met een totale omzet van ƒ12,3 miljard over 1996, van toenemende betekenis voor de Nederlandse economie. Deze branches bieden werk aan ruim een kwart miljoen landgenoten. Voor nieuwe arbeidskrachten zal de horeca zich de komende jaren met name richten op herintredende vrouwen en allochtonen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.