" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

[Nederland]


zaterdag
31 oktober 1998

 

Hypotheek-angst?
Autosite
NetAspect
CMG
Matchbank
World OnLine

Sanne en Thomas modenamen van nu

Van onze correspondent - AMSTERDAM, zaterdag

Voornamen die mooi in het gehoor liggen, gaan tegenwoordig veruit boven het vernoemen naar ouders of grootouders.

Ook externe invloeden zoals namen van spelers uit soapseries, sportidolen en popsterren scoren niet hoog; gemiddeld zo'n 4,4 procent. De directe omgeving van de ouders speelt daarentegen juist wel een grote rol bij de naamkeuze. Op dit moment is Sanne voor meisjes helemaal in, terwijl bij de jongensnamen Thomas het hoogst staat genoteerd.

Dit en vele andere onderzoeksresultaten heeft de Nijmeegse Doreen Gerritzen (35) uiteengezet in haar proefschrift Voornamen. Onderzoek naar een aantal aspecten van naamgeving in Nederland, waarop zij dinsdag 3 november hoopt te promoveren aan de Universiteit van Amsterdam.

Volgens Gerritsen gaat ongeveer de helft van de kinderen tegenwoordig met nog maar één naam door het leven. Slechts 4,2 procent van de namen worden uit een voornamenboekje gehaald.

"De ware betekenis van een voornaam laat veel ouders tegenwoordig koud", meent de onderzoekster. "Wanneer ouders hun kind Bernhard noemen, doen zij dit omdat zij het een mooie naam vinden en zelden omdat het 'zo sterk als een beer' betekent."

De promovenda stelt dat wanneer ouders hun kinderen toch willen vernoemen, dit vaak gebeurt in de tweede of derde naam. Zij heten dan Jeroen-Hendrik of Chantal-Johanna-Catharina. De vooroorlogse namen worden dus nog wel gegeven, maar niet meer als roepnaam.

Gerritzen zegt het opvallend te vinden dat veel meer meisjesnamen zijn afgeleid van mannennamen, dan jongensnamen van vrouwennamen. Tot 1960 kreeg zelfs de helft van de meisjes een naam afgeleid van een jongensnaam zoals; Jannetje, Hendrika en Willemien. Nu is dat nog maar 20 procent waaronder Stefanie en Simone.

Volgens haar zijn ook de verkleinnamen tegenwoordig helemaal uit. "Tot 1960 kozen veel ouders nog voor Grietje, Trijntje of Aaltje. Onder invloed van de vrouwenemancipatie is dit tegenwoordig veel minder. Je hebt nu nog wel een enkele Femke of Marieke, maar dat zijn uitzonderingen.

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer