" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

[Telesport]


dinsdag
12 mei 1998

 

Centura Software
WK Voltreffer
Cmg
CMG

Anova/E en O: alles
voor De Bakker...

Van onze handbalmedewerker - EMMEN, dinsdag

De handballers van Anova/E en O hebben gisteravond voor de vijfde keer in de historie de nationale titel gepakt. Voor ruim 2500 uitzinnige toeschouwers in Emmen bogen de Drenten tegen Showbiz City/Aalsmeer een 10-12 achterstand bij rust in de tweede helft om in een eclatante 27-20 zege. Daarmee werd een vijfde wedstrijd in Aalsmeer overbodig.

Zonder iemand in de Drentse gelederen iets tekort te doen, moet E en O zijn keeper Jan de Bakker op de blote knieën danken, want wat deze fenomenale doelman in de play-offs om de landstitel presteerde, grensde aan het onmogelijke. Al in de eerste, door de ploeg van trainer Joop Fiege verrassend gewonnen duel, ranselde de bedaarde en bescheiden De Bakker de meest onwaarschijnlijke ballen uit zijn doel.

Gisteravond bleek het echter allemaal nog beter te kunnen, want toen Aalsmeer direct na de pauze op een grote overwinning dreigde af te stevenen, liet De Bakker andermaal zijn tanden zien. Hij stopte niet alleen diverse kanonskogels van de gevreesde schutters Marco Beers, René Pie en Ruud Kooy, maar hij bracht Aalsmeer ook nog eens tot wanhoop door vijf strafworpen op rij te stoppen. Dat was in een periode dat de gasten het beste van het spel hadden en E en O onder de voet dreigden te lopen.

De grootste reddingen van De Bakker zetten ook zijn medespelers weer op het rechte spoor. De achterstand werd omgebogen, mede door te profiteren van de fouten van het onzeker geworden Aalsmeer. En toen de voorsprong een kwartier voor het einde was uitgebouwd tot 17-14 werd het eerder dit seizoen zo ongenaakbare Aalsmeer helemaal weggespeeld door het ontketende E en O, dat Jan de Bakker en trainer Joop Fiege na afloop op handen droeg. Fiege was er immers verantwoordelijk voor dat de prestaties van de Drenten halverwege het seizoen weer naar boven gingen.

Tot dan toe slaagden de toenmalige oefenmeester Ryszard Malag er niet in om de losgeslagen ploeg in het gareel te houden. Fiege nam het over en zijn manier van coachen werkte als Haarlemmerolie op de formatie in Emmen. Er werd weer geknokt, Fiege zorgde voor een bij E en O passend spelsysteem en er werden amper nog nederlagen genoteerd. Maar geen normaal denkend mens had verwacht dat Aalsmeer in de play-offs voor het landskampioenschap geklopt zou kunnen worden.

De coach vond echter ook nog eens het tactisch wapen om de schutters van Aalsmeer het zwijgen op te leggen. Al had daarvoor gisteravond wel de fantastische hulp van De Bakker bij nodig. Bescheiden als altijd pareerde de doelman de lofuitingen aan zijn adres: "Het is de titel van het collectief. Deze keer stopte ik een paar ballen meer dan normaal, maar daar ben ik dan ook keeper voor geworden." Het bezorgde E en O deze keer echter wel de uitzinnig gevierde vijfde landstitel in de historie van de roemruchte club.

 

Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer