" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

[Telesport]


maandag
4 mei 1998

 

Automatiseringsdiensten
Salarisexpert
Centura Software

Joop Fiege verrast vriend Tier

Van onze handbalmedewerker - AALSMEER, maandag

Vrienden willen elkaar nog wel eens verrassen. Maar een surprise in de vorm van een nederlaag wordt door een gezworen kameraad zelden in dankbaarheid aanvaard. Toch meende trainer Joop Fiege van de handballers van Anova/E en O zijn makker en collega Peter Tier van Showbizcity/Aalsmeer op een verrassende verliespartij te moeten trakteren. Dat dit gebeurde in de eerste wedstrijd van de finale om het landskampioenschap en nog wel in Aalsmeer maakte het voor Tier allemaal nog pijnlijker.

Met de 20-24 manoeuvreerde de Drentse ploeg zich in een wel zeer comfortabele positie in de jacht op een nieuwe landstitel. En dat had toch geen zinnig mens kunnen verwachten. Aalsmeer was immers het hele seizoen oppermachtig, verloor in de competitie slechts één duel, pakte vorige week nog simpel de nationale beker en beschikt met Marco Beers, René Pie en Jeroen Hölscher over een opbouwrij die in Nederland zijn weerga niet kent. Daar staat E en O tegenover, dat halverwege het seizoen op instorten stond, van pure ellende Joop Fiege als interim-trainer benoemde en vervolgens topschutter Frank van der Zanden met een ernstige blessure zag wegvallen. Op basis van karakter, een fanatiek meelevend publiek en de plotsklaps vallende concurrentie, plaatste de Emmense ploeg zich alsnog verrassend voor de best-of-5-serie om het landskampioenschap. Maar niemand dichtte de Drenten daarin kansen toe, te meer omdat Aalsmeer geen enkel teken van zwakte vertoonde.

Joop Fiege maakte kennelijk optimaal gebruik van die underdogpositie, waarbij de Aalsmeerse coach Tier toch wel enige twijfels over de bedoelingen van zijn jeugdvriend uitstraalde. Niet ten onrechte, zo bleek zaterdagavond in de volle Aalsmeerse sporthal De Bloemhof. De geslepen Fiege had de afgelopen periode namelijk gebruikt om vooral in verdedigend opzicht een tactisch antwoord op het Aalsmeerse opbouwgeweld uit te dokteren. In de wetenschap dat Beers en Pie onder de regie van Hölscher vrijwel iedere bal als een kanonskogel in het vijandelijk doel laten slaan, besloot Fiege zijn spelers de confrontatie met dat drietal aan te laten gaan. Dat is een krachten slopende speelwijze, die ook nog eens ten koste gaat van de aanvallende activiteiten, maar het vreet ook aan het zelfvertrouwen van handballers die gewend zijn dat ieder schot raak is. En daarmee raakte Fiege zijn maatje Tier midden in het hart.

Nadat E en O vrijwel het hele duel tegen een achterstand had aangekeken, wierp de vondst van Fiege in de slotfase zijn vruchten af. Marco Beers, René Pie en Hölsche gingen uit pure frustratie fouten maken, leden onmogelijk veel balverlies en vonden telkens de fenomenale Drentse doelman Jan de Bakker op hun weg.

 

Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer