" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

[Nederland]


donderdag
2 april 1998

 

technisch it'er
Bruna
World on line

Duizenden op verkeerde been gezet

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

Talloze Nederlanders zijn gisteren weer op het verkeerde been gezet met de traditionele 1-april grappen.

Het blad Kampeer & Caravan Kampioen bedacht een originele instinker en deed in het aprilnummer een oproep aan zijn lezers om mee te doen aan een proef met de 'flitscaravan'. In navolging van de befaamde flitspakken van de schaatsers in Nagano bood het blad de lezers aan hun caravan te beplakken met soortgelijke ribbels.

De daarmee bereikte lagere luchtweerstand zou een aanzienlijke besparing in het brandstofverbruik opleveren. 150 enthousiaste mensen meldden zich gisterochtend bij de redactie als proefkonijn.

Skyboxen

Ook het bericht in deze krant van gisteren dat het Concertgebouw tijdelijk skyboxen in gebruik neemt bleek een 1-aprilgrap. Tijdens de concerten zouden de solisten dan speciaal even omhoogblikken naar de bemiddelde skyboxeigenaren, zo dikte Concertgebouw-directeur Martijn Sanders zijn grap nog even aan.

Beduidend minder subtiel was de 'grap' van ticketbureau Cupido uit Amsterdam. Op de voorpagina van deze krant plaatste het bureau gisteren een advertentie waarin duizenden toegangsbewijzen werden aangeboden voor wedstrijden die Oranje deze zomer in Frankrijk afwerkt.

"Maar natuurlijk heb ik die kaarten niet", zegt directeur C. van den Berg van het bureau, "en met mij niemand, want de tickets worden pas op 9 mei verspreid en dan pas kan er een levendige handel ontstaan. Maar de gretigheid van de fans is zo groot dat bijna niemand er bij stil heeft gestaan dat het wel eens om een 1 aprilgrap kon gaan." Cupido zegt 'gek' gebeld te zijn door geïnteresseerden die de advertentie hebben gelezen.

Uur-miles

Eén van de weinige grappen die de media wel op het verkeerde been zetten, kwam van de politie Eindhoven. Omroep Brabant en het ANP brachten het "nieuws" dat het korps het stuwmeer aan overuren wil wegwerken met behulp van uur-miles.

Politiemensen krijgen eenmalig de kans om alle opgebouwde overuren in te ruilen voor zegeltjes. De agent kan die gebruiken om onder meer huishoudelijke artikelen en computers aan te schaffen, verklaarde een politiewoordvoerder desgevraagd in alle ernst.

Hoogtepunt gisteren was de controverse tussen Greenpeace en VVD. Verscheidene media kregen een vals persbericht van Greenpeace voorzien van het VVD-logo, waarin Bolkestein stelde dat hij een moratorium wil op verdere gasboringen in het kwetsbare natuurgebied.

Het lachen leek Greenpeace even te vergaan, omdat de VVD verklaarde serieus te overwegen naar de rechter te stappen wegens misbruik van het VVD-logo en de positie van lijsttrekker Bolkestein. Volgens woordvoerder Remkes had Greenpeace moeten beseffen dat dit soort informatie kiezers op het verkeerde been kan zetten. De VVD is namelijk voor gasboringen.

De liberalen speelden het spel van Greenpeace echter doodleuk mee. Te laat kwamen de journalisten van onder meer het ANP er achter dat de boosheid gespeeld was en dat de VVD de 1-aprilgrap een eigen wending had gegeven.

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer