[Nederland]


donderdag
29 mei 1997

 

[Vacature deze week]

Hengst bijt amazone dood

door Ernst Nordholt - NIEUWVEEN, donderdag

De 25-jarige manegehoudster en amazone Larissa Dumont uit Nieuwveen is dinsdagavond om het leven gekomen nadat een van haar hengsten haar tijdens een training in de hals had gebeten.

De vrouw werd 's avonds kort na achten levenloos, hevig bloedend en met gruwelijke verwondingen aan haar hals aangetroffen door haar vriend in de rijdersbak achter hun huis aan het Blokland in Nieuwveen.

Haar hengst, Jetalito Jet Set, liep op het het moment van de vondst met een met bloed besmeurde hals en bek om zijn overleden bazin heen.

Onduidelijk is volgens de politie nog wat er zich exact heeft afgespeeld in de rijdersbak achter de Paintville Ranch, waar Larissa en haar vriend Ronald een particuliere manege met zeven paarden beheerden.

Of Larissa voor de fatale beet van de rug van haar 'horror-hengst' is gegooid of dat ze op op het moment dat Jetalito Jet Set toesloeg naast hem liep, zal volgens de politie een raadsel blijven. Toen het drama zich afspeelde, was de zeer ervaren amazone alleen met haar paard in de 'bak'.

Larissa Dumont en Jetalito Jet Set waren de laatste vijf jaar een graag gezien duo op tal van Western-evenementen, waarbij ze vooral de laatste twee jaar nogal wat prijzen in de wacht sleepten.

Bij insiders in de hippische wereld stond de 8-jarige Jetalito Jet Set al jaren bekend als een nukkig en bij tijden agressief dier.

"Hij vertoonde dat typisch bijterige hengstengedrag al van jongs af aan. Hij beet als 'ie in een kwaaie bui was naar alles wat in zijn buurt kwam. De meeste mensen waren daarom als de dood voor hem en durfden niet in zijn buurt te komen. Larissa kende zijn agressieve nukken en was er absoluut niet bang voor. Als hij hapte, gaf ze hem gewoon ongenadig op zijn donder," aldus de Haarlemse Annet Matron, een van Larissa's vroegere bijrijdsters.

Politiewoordvoerder Dick Weekhout stelt dat er bij de familie van het slachtoffer 'zeer nadrukkelijk op wordt aangedrongen' om het dier te laten afmaken. "Dit dier is levensgevaarlijk en onberekenbaar. Het was alsof het slachtoffer door een roofdier te grazen was genomen..."

Larissa Dumont op de rug van Jetalito Jet Set, de agressieve hengst die haar dood zou bijten. De 25-jarige amazone werd met gruwelijke verwondingen in de hals gevonden, haar hengst met bebloede bek om haar heen drentelend. FOTO: DE PAARDENKRANT

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer