Schmitz houdt vast aan
uitzetting Turkse familie

AMSTERDAM, donderdag

Het Turkse gezin Gumus, dat al zeven jaar in Nederland verblijft, moet ondanks alle inspanningen van de Amsterdamse Oscar Carréschool terug naar Turkije.

Staatssecretaris Schmitz van Justitie liet gisteren weten geen uitzondering te willen maken.

De uitzetting zou 13 april al plaatsvinden maar werd opgeschort na schriftelijke vragen van GroenLinks-kamerlid L. Sipkes. De staatssecretaris vindt dat het gezin Gumus niet voldoet aan de voorwaarden voor een verblijfsstatus. De omstandigheden zijn ook niet dusdanig bijzonder dat zij haar beslissing tot uitzetting wil herzien, aldus Schmitz.

Vader Zekerya Gumus, die een kleermakersbedrijfje heeft in de Amsterdamse Pijp, krijgt geen verblijfsvergunning omdat hij slechts kan aantonen dat hij vijf jaar in Nederland heeft gewerkt, in plaats van de vereiste zes jaar.

Bij de Oscar Carréschool kwam de klap woensdagmorgen hard aan. Leerkrachten en leerlingen hebben zich op allerlei manieren ingezet om de twee broertjes Gumus (4 en 12) hier te houden. De jongens zijn helemaal ingeburgerd in Nederland en weten niets van de Turkse cultuur af. Eind april organiseerde de school zelfs een houseparty op straat om het protest tegen de uitzetting kracht bij te zetten.

Nu het gezin definitief dreigt te worden uitgezet beraadt de school zich op acties. Ook wil de schoolleiding praten met burgemeester Patijn.