Ruiter van het jaar
Van Grunsven slaat
een nieuwe weg in

door Frank Woestenburg - DEN BOSCH, vrijdag

Voor de derde maal in successie is Anky van Grunsven gisteren onderscheiden als beste ruiter van het jaar. De amazone won in 1995 de Volvo World Cup-dressuurfinale in Hollywood. Met Cameleon Bonfire kreeg zij daar de wereldrecord-score van 83,11 procent toegekend. Bovendien veroverde Van Grunsven tweemaal zilver tijdens het Europees kampioenschap dressuur in Mondorf-Les Bains en werd zij in Haaksbergen ongeslagen nationaal kampioene. Het is de tweede maal dat iemand drie maal op rij de titel 'Ruiter van het jaar' kreeg toegekend. Alleen Jos Lansink ging haar voor.

De uitslag van de verkiezing, georganiseerd door een speciale commissie van Indoor Brabant, werd bekend gemaakt bij de presentatie van de dertigste editie van het internationale evenement (14-17 maart). Indoor Brabant kent een totaalbudget van 3,5 miljoen gulden, waarvan zes ton gereserveerd is voor het prijzengeld. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. "Wij hebben bij onze sponsorwerving gelukkig geen concurrentie ondervonden van de Tour de France, die hier in het laatste weekeinde van juni doorheen komt. Dat is bij sommige evenementen wel anders," sprak Martien van den Heuvel, bestuurslid van Indoor Brabant. Overigens zal hij na de komende aflevering van Indoor Brabant de huidige voorzitter Jan van Oekel opvolgen. Deze gaf 25 jaar leiding aan het bestuur.

Gezien de bezetting van het evenement zal het een afscheid in stijl worden. De beste vijftien springruiters op de wereldranglijst geven in de Brabanthallen acte de présence.

Ook voor dressuurkampioene Anky van Grunsven staat er tijdens Indoor Brabant veel op het spel. "Ik doe met Olympic Bonfire een nieuwe kür. In Den Bosch wil ik zien in hoeverre het overkomt bij het publiek en de jury. Is het geen succes, dan ga ik nog veranderingen aanbrengen voor de finale van de wereldbeker dressuur in Gothenburg."

Met name de waardering van de jury is voor Van Grunsven van belang, aangezien het juryteam van Indoor Brabant exact dezelfde samenstelling heeft als straks tijdens de Olympische Spelen in Atlanta. "De klassering bij Indoor Brabant kan een aardige graadmeter zijn van wat we straks tijdens de Spelen kunnen verwachten," meent Gerrit-Jan Swinkels, de technisch directeur van Indoor Brabant.

Overigens is Ellen Bontje in Den Bosch niet van de partij. Haar paard Olympic Silvano is net geopereerd.

• De nationale selectie van springruiters doet in verband met de voorbereiding op de Olympische Spelen niet mee aan de Nederlandse titelstrijd. In plaats van het NK in Hoofddorp meldt het keurkorps van coach Hans Horn zich van 14 tot 16 juni bij het CSIO van Luxemburg.