" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> PvdA en VVD grote winnaars
ZETELVERDELING

De PvdA en de VVD zijn gisteren de glorieuze winnaars geworden bij de verkiezingen.

De partij van premier Kok won negen zetels en krijgt 45 zetels in de Kamer. De VVD behaalde volgens de liberale leider Bolkestein 'een historische zege' en komt met 38 zetels, een winst van zeven zetels, in de Tweede Kamer.

"Ik proef voor het eerst in mijn loopbaan het zoet van de overwinning", aldus de ontroerde Kok, die met 'Wimpie bedankt!' werd toegezongen door zijn partijgenoten.

De liberale leider Frits Bolkestein verbetert daarmee het record van 36 zetels uit 1986 van een van zijn voorgangers, Ed Nijpels. "Nog nooit heeft de VVD zoveel volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer gehad", aldus de dolgelukkige Bolkestein.

D66 lijdt een dramatisch verlies van 10 zetels en komt uit op 14, terwijl het CDA op een historisch dieptepunt belandde met een verlies van zes zetels en met slechts 29 Kamerleden terugkomt in het parlement.

De Nederlandse politiek schuift wel een stuk op naar links door de grote zetelwinst van GroenLinks en de Socialistische Partij.

GroenLinks wint zes zetels en komt uit op 11 zetels en de SP van Jan Marijnissen krijgt vijf Kamerzetels, een winst van 3 zetels. "Dit is een doorbraak in Nederland", aldus de dolenthousiaste Rosenmöller.

Kopstukken van de VVD en PvdA, onder wie premier Kok, hielden een vurig pleidooi om door te gaan met een tweede paars kabinet. D66 gaat zich nu beraden of ze opnieuw meedoen aan een paars kabinet. "Ik heb nog geen conclusie getrokken", stelde Borst.

De opkomst van de Nederlandse kiezer bleef 5 procent achter in vergelijking met de opkomst in 1994. Gisteren ging 73,1 procent van de Nederlandse kiezers de gang naar de stembus, terwijl vier jaar geleden nog 78,7 procent van de kiezers naar de stembus.

CDA-leider De Hoop Scheffer reageerde teleurgesteld op het verlies van zijn partij. "Ik beschouw het als een teleurstelling, maar ik zie het niet als een persoonlijke nederlaag", aldus De Hoop Scheffer.

De CD en de ouderenpartijen werden weggevaagd. Na de ruzies van de afgelopen vier jaar behaalden AOV/Unie 55+ en Senioren 2000 geen enkele zetel. Andere splinterpartijen, zoals de Nederland Mobiel en de Groenen, behaalden geen enkele zetel.