" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> Twijfel D66 over Paars II

Van onze parlementaire redactie - AMSTERDAM, donderdag

Binnen D66 heerst na de dramatische verkiezingsnederlaag verdeeldheid over de vraag of de partij met 14 zetels, bijna een halvering, moet plaatsnemen onderhandelingstafel.

"Het is een uitslag die tot nadenken stemt. We zullen de tijd moeten nemen om te bepalen hoe we hierop zullen reageren", aldus een zwaar teleurgesteld lijsttrekker Borst, die eraan toevoegde dat een meerderheid van de kiezers wil dat D66 meedoet aan Paars II.

De D66-fractie zal zich vanochtend beraden over de belabberde uitslag. Volgens fractievoorzitter De Graaf zal het partijleiderschap van Els Borst echter "absoluut niet ter discussie staan." "Borst heeft alles gedaan wat in haar vermogen lag", aldus De Graaf. Hij vindt niet dat de kiezers Borst hebben afgestraft.

Voorwaarde

Partijleider Borst formuleerde wel alvast een voorwaarde voor een eventuele deelname: "Het zal een kabinet moeten zijn waarin wij duidelijker herkenbaar zijn. Het gebrek aan herkenbaarheid heeft tot deze uitslag geleid."

Fractievoorzitter Thom de Graaf reageerde nog een stapje terughoudender. "Een belabberde uitslag. Dit nodigt niet direct uit tot meeregeren. We zitten in een schemergebied, waarover we binnen de fractie grondig moeten praten", aldus De Graaf.

Oud-voorman Van Mierlo relativeerde het dramatische verlies van zijn partij. "De 24 zetels waren exceptioneel. Zo'n 15 of 16 zetels is normaal voor D66." Over de voorlopige uitslag van 13 zei hij: "Twaalf is echt een afstraffing. Daar zitten we net boven", aldus Van Mierlo.

Invloed

Partijvoorzitter Tom Kok vindt dat D66 hoe dan ook moet gaan regeren. "Als je invloed moet krijgen, moet je die invloed dus pakken. Dat betekent dat je moet regeren." Van Mierlo zei die visie op zichzelf te delen. "Dat is absoluut waar. De vraag is alleen of je die invloed ook echt krijgt."

D66-lijsttrekker Borst had zich tot laat op de avond opgesloten in een kamer in het Amsterdamse Renaissancehotel, waar zij rustig voor de televisie met Van Mierlo naar de uitslagen wilde kijken. Zij verliet nog voor de eerste uitslagen bekend werden de onrustige zaal onder het mom "even tanden poetsen".

"We zijn duidelijk een van de verliezers. Maar we zijn niet weg. We gaan niet weg. En we zullen ook niet weggaan." D66-lijsttrekker Borst probeerde gisteravond de moed er nog enigszins in te houden. "Ik had het graag beter gehad. Het is weliswaar een verdubbeling van de uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar het is een teleurstelling in vergelijking met vier jaar geleden", aldus Borst.