" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> PvdA levert vrouw als
voorzitter van Kamer

Van onze parlementaire redactie - AMSTERDAM, donderdag

De PvdA'sters Van Nieuwenhoven en Vliegenthart en de bewindsvrouwen De Boer en Netelenbos zijn de belangrijkste kandidates van de PvdA voor het Kamervoorzitterschap.

De PvdA mag als grootste partij de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer leveren. In de partij is echter al direct de nodige onrust ontstaan over wie deze belangrijke post moet gaan bekleden.

De partij zal zeker kiezen voor een vrouw, waarbij het ervaren Kamerlid Jeltje van Nieuwenhoven bij de gisteren gekozen fractie duidelijk de hoogste ogen lijkt te gooien. "Ik wil heel graag", zo stelde zij gisteravond.

PvdA-leider Kok blijkt echter een grote voorkeur te hebben om minister Margreet de Boer (Milieu) voor deze functie naar voren te schuiven.

Hoewel het goed gebruik is dat de grootste partij de Kamervoorzitter levert is hier de laatste vier jaar van afgeweken omdat CDA-Kamervoorzitter Deetman het goed deed. Ook werd de christen-democraat Bukman nog een jaartje in de voorzittersstoel geduld. Maar nu de socialisten opnieuw de grootste zijn, willen zij de voorzittershamer opeisen.