" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> Onenigheid nekt
ouderenpartijen

Van onze parlementaire redactie - AMSTERDAM, donderdag

De ouderenpartijen Senioren 2000 en de combinatie AOV/Unie 55+ hebben gisteren een enorme afstraffing gekregen voor de onderlinge twisten van de afgelopen jaren. Beide verdwijnen uit de Tweede Kamer.

Van de zeven zetels die de partijen in 1994 nog verrassend haalden, bleef er gisteren vrij onverwacht geen enkele over.

Senioren 2000-lijsttrekker Nijpels was dan ook zeer teleurgesteld over het verkiezingsresultaat van haar partij en dat van AOV/Unie 55 +, waarmee zij wilde samenwerken. "De onderlinge strijd tussen deze ouderenpartijen heeft ons geen goed gedaan", erkende ze.

"Natuurlijk hebben wij boven onze stand geleefd. Met zeven zetels waren wij vier jaar geleden te ruim bedeeld. Als je afgaat op de verkiezingsprogramma's van de andere partijen is er nu meer aandacht voor de ouderen. Als dat straks in het beleid tot uitdrukking komt, is er toch nog sprake van winst."

Belangrijke oorzaak van het forse verlies van de ouderenpartijen vormen het grote aantal onderlinge conflicten dat na de eclatante zege van vier jaar geleden bijna maandelijks voor forse opschudding in de Tweede Kamer zorgde.

De Unie 55+ bleef met haar ene zetel de rust zelve, maar het AOV, dat zes zetels behaalde, spatte in meerdere delen uiteen.

Kort na de verkiezingen in 1994 stapte als eerste het Kamerlid Hendriks uit de fractie om zelfstandig door te gaan. Later splitste ook een drietal onder leiding van Jet Nijpels zich af om verder te gaan onder de naam Senioren 2000.

Als klap op de vuurpijl viel de resterende tweemansfractie van het AOV een maand voor de verkiezingen alsnog uiteen toen het Kamerlid Verkerk uit de fractie trad en zijn partijgenoot Van Wingerden alleen achterliet.