" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> Nederland maakt
ruk naar links

Nederland heeft gisteren een duidelijke beweging naar links gemaakt. Nooit eerder in de Nederlandse parlementaire geschieden hebben de "progressieve" partijen zoveel zetels weten te vergaren.

stemgedrag naar inkomen

Tezamen komen PvdA (45), D66 (14), GroenLinks (11) en de Socialistische Partij (5) op 75 van de 150 zetels uit. Tot vandaag moesten de vier partijen in de Kamer nog genoegen nemen met 68 zetels.

stemgedrag naar leeftijd

In 1981 zaten de "progressieve" partijen voor het laatst in de buurt van een meerderheid, toen PvdA, D66, EVP en de partijen die later GroenLinks vormden totaal 71 zetels behaalden.

Hoewel de PvdA nadrukkelijk voor Paars kiest en D66 nog twijfelde over regeringsdeelname werd gisteren vooral bij GroenLinks en de Socialistische Partij na de forse winsten die beide partijen behaalden al druk gespeculeerd over de mogelijkheid van een linkse coalitie.

Rosenmöller

GroenLinks-leider Paul Rosenmöller bleef zich gisteravond voor zijn doen zeer diplomatiek uitdrukken over de kansen van een deelname van GroenLinks aan een nieuwe regeringscoalitie.

"De bal ligt bij de PvdA die natuurlijk een schitterend aantal zetels heeft neergezet", herhaalde Rosenmöller talloze malen, links en rechts zoenen uitdelend. "Ik wijs er wel op dat deze uitslag een progressief kabinet mogelijk maakt. GroenLinks is beschikbaar voor regeringsdeelname, maar in wat voor coalitie en onder welke voorwaarden kan ik nu niet zeggen. Daar moeten we in de fractie verder over praten." Wel bevestigde hij dat GroenLinks "een machtsfactor" wil zijn en "maximaal rendement" uit deze verkiezingszege wil halen. "Als we gevraagd worden, zullen we niet aarzelen in een kabinet te stappen."

Ook een dolgelukkige SP-leider Marijnissen sloot gisteravond niet uit dat Nederland nu een progressief kabinet zal krijgen. Maar, zo zegt hij, "ik verwacht geen uitnodiging van Kok, omdat wij ideologisch te ver uiteen liggen".

Werknemersvoorman Lodewijk de Waal van het FNV reageerde gisteren verheugd op de grotere steun voor de linkse partijen. "Als ik deze uitslag zie dan kan het volgende kabinet er niet omheen om wat socialer te worden dan het huidige Paarse kabinet.

Voorzitter Blankert van de werkgeversorganisatie VNO/NCW reageerde begrijpelijk een stuk voorzichtiger. "Die linkse meerderheid is een realiteit en daar hebben we dus mee te maken. Ik wil niet direct van een horror-scenario spreken, maar ik verwacht dat de spanningen wel zullen toenemen.