" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> Kleine christelijke
partijen stabiel

Van onze parlementaire redactie - AMSTERDAM, donderdag

De kleine christelijke partijen SGP, GPV en RPF zijn gisteren zeer stabiel uit de verkiezingen gekomen. Alleen de SGP won een zetel, zodat het totaal op acht kwam te staan dankzij de onderlinge lijstverbinding.

Hoewel zijn partij haar twee zetels behield toonde GPV-lijsttrekker Gert Schutte zich gisteren teleurgesteld over het verlies van de christelijke politiek.

Het feit dat de zes zetels die het CDA heeft verloren niet bij de kleine christelijke partijen terecht zijn gekomen, noemt hij een "schaduw over deze verkiezingen".

Schutte vindt dat de PvdA niet al te veel naast haar schoenen moet gaan lopen naar aanleiding van de winst bij deze verkiezingen. "Het grote verlies van 1994 is immers nog niet helemaal goed gemaakt", aldus Schutte. Verder vindt de GPV-leider dat D66 niet mee moet doen aan een nieuw kabinet. "D66 zou dat zelf ook niet moeten willen. Ze zijn immers democraten en de kiezers hebben gesproken."

De RPF toonde zich ingenomen met de behaalde drie zetels. "We hebben dit resultaat nu op eigen kracht gehaald, en daar moet je niet miezerig over doen", aldus lijsttrekker Van Dijke, verwijzend naar de vorige verkiezingen toen zijn partij de derde zetel als restzetel in de schoot werd geworpen.