" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> Europa-Cupsfeer
bij GroenLinks

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

Over elkaar struikelende cameraploegen en fotografen, een 'big smile' van lijsttrekker Paul Rosenmöller en enorm gejuich. Bij de verkiezingsbijeenkomst van GroenLinks in het Haagse perscentrum Nieuwspoort heerste gisteravond een echte Europa-Cupsfeer, waar de spelers van Ajax jaloers op konden zijn. Alleen de 'beker met de grote oren' ontbrak, maar dat kon de feeststemming niet bederven.

"Wel heel wat anders dan vier jaar geleden!" glunderden veel trouwe partijleden, onder wie voormalige coryfeeën als Ria Beckers en Peter Lankhorst. Bij de vorige verkiezingen was de fusiepartij GroenLinks nog een lelijk eendje dat nauwelijks belangstelling trok.

Revanche

De revanchegevoelens waren dan ook reusachtig. Partijgenoten gingen uit hun dak en vlogen Rosenmöller om de hals toen even na achten uit de eerste prognose bleek dat GroenLinks van 5 naar 12 zetels zou gaan. "Als we dit vasthouden, is het een kanjer van een overwinning. Dan drink ik vanavond geen druppel water meer en kan het feest tot in de kleine uurtjes doorgaan. Dit is een echte doorbraak", riep Rosenmöller, nippend aan een glas bronwater.

Rosenmöller gaf toe dat hij de hele dag gespannen was geweest. Hij had zich namelijk in stilte afgevraagd of zijn partij de hoog gespannen verwachtingen wel zou waarmaken. "Eerst zien, dan geloven", redeneerde hij.

De voormalige vakbondsman verklaarde het succes van zijn partij uit "een scherpe oppositie en niet te vergeten het bieden van goede alternatieven voor het paarse regeringsbeleid dat de sociale tekorten in ons land niet heeft kunnen wegwerken en onvoldoende aan milieubescherming heeft gedaan."

Waarom hij niet meteen een plaats in een nieuwe regeringscoalitie opeiste? "Voorzichtigheid heeft ons geen windeieren gelegd. Ik overspeel mijn hand niet", verklaarde Rosenmöller.