" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> "Dé partij van links: SP"

AMSTERDAM, donderdag

Met de sprong van twee naar zes Kamerzetels heeft de Socialistische Partij (SP) zich definitief gevestigd als dé partij voor links Nederland.

GroenLinks is zo sterk naar het politieke midden opgeschoven, dat die partij "alleen nog maar een redelijk alternatief is voor D66 en PvdA", zo zei SP-lijsttrekker Jan Marijnissen gisteravond in een reactie op de forse verkiezingswinst van zijn partij. Marijnissen gaat ervan uit dat het een tweede paars kabinet snel een feit zal zijn.

"VVD en PvdA hebben de afgelopen jaren zo sterk tegen elkaar geschurkt dat ze snel tot afspraken zullen komen. En dit keer is D66 niet eens nodig. De vroedvrouw van Paars lijkt te zijn overleden", aldus Marijnissen.

De SP vierde de overwinning gisteravond tijdens een uitbundig feest in De Melkweg in Amsterdam. Naast de partijtop waren ook de honderden vrijwilligers aanwezig die de campagne de afgelopen weken hebben gedragen.

Met de uitslag voldoet de SP aan de hooggespannen verwachtingen naar aanleiding van de opiniepeilingen, die al maandenlang forse winst voorspelden. Toch hield Marijnissen de afgelopen weken zijn hart vast, want "de aandacht van de media was volstrekt gericht op de grote vijf. Zo mochten wij niet eens meedoen met het lijsttrekkersdebat en dat heeft stemmen gekost".

Over de PvdA is de SP-lijsttrekker cynisch. "Ik feliciteer vooral het campagneteam van de PvdA. Die zijn erin geslaagd de kiezers te laten geloven dat Kok dit keer wèl sociaal zal zijn. We hebben een troost: je kunst de kiezers maar één keer iets wijsmaken. De volgende keer komt een deel van die kiezers naar ons toe."