" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> Stemmen in China

door Floris Harm

De eerste keer dat ik op de hoogte werd gebracht van de aanstaande verkiezingen in Nederland was niet in Peking, maar in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, waar de Nederlandse ambassade een oproep in de plaatselijke Engelstalige courant had geplaatst. Nederlanders die wilden stemmen dienden zich voor maart aan te melden en een registratieformulier op te sturen.

De volgende keer dat ik erop gewezen werd, was toen ik toevallig ter linkerzijde van de receptie bij de Nederlandse ambassade in Peking een soortgelijke oproep op het prikbord zag hangen. Ik had eigenlijk wel verwacht dat ik als ingeschrevene de oproep per post thuis zou krijgen, maar niets was minder waar. De Nederlandse ambassade had kennelijk evenmin toestemming gekregen om een oproep hier in de Chinese krant te plaatsen.

Mijn indruk van het stemmen in Peking was dat je er wel zelf achteraan moest, anders kon je het hele evenement makkelijk over het hoofd zien. Later begreep ik van sommige residenten hier dat ze wel degelijk een oproep per post hadden gekregen.

Dus er kunnen twee dingen zijn gebeurd: het bureau in Den Haag dat de oproepen uitstuurt houdt er een selectief beleid op na bij het toezenden van de oproep of mijn Chinese postbode heeft namens mij op de Communistische Partij gestemd. Zelf heb ik het in ieder geval niet kunnen doen. Navraag bij de ambassade kon geen duidelijkheid geven over het aantal mensen dat hier in Peking of Shanghai wel hebben gestemd.