" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> CD weggevaagd

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

De extreem-rechtse Centrumdemocraten zijn gisteren geheel uit de Tweede Kamer weggevaagd. De CD'ers moeten alle drie in 1994 bemachtigde Kamerzetels inleveren.

Bij GroenLinks was de teloorgang van de CD reden tot extra vreugde. "De CD is de enige partij die ik nul zetels toewens", zei lijsttrekker Rosenmöller veelbetekenend. "Ik heb verder geen enkele boodschap voor CD-leider Janmaat. De kiezers hebben hem de enige juiste boodschap gestuurd."

Volgens Janmaat hebben de media en overige politici hem de nekslag toegediend door zijn partij dood te zwijgen. Ook is de wegens zijn standpunten over buitenlanders omstreden politicus ervan overtuigd dat er met de stemcomputers wordt geknoeid.

"Men heeft niets nagelaten, legaal en illegaal, om de CD te dwarsbomen. Op deze manier is het onmogelijk om oppositie te bedrijven", aldus Janmaat.

Een NOS-camerateam, dat Janmaat om een reactie op de desastreuze verkiezingsuitslag vroeg, kreeg dan ook geen warm onthaal. De partijleider, die met een handjevol andere CD'ers in een Haags restaurant verbleef, deed onmiddellijk zijn hand voor de cameralens en duwde de verslaggevers met harde hand de zaal uit.